Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Na godišnjicu ubojstva Osame bin Ladena

Na sporazum Obame i Karzaija talibani odgovorili automobilom bombom: 6 mrtvih

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2012. u 7:36 2012-05-02T07:36:00+02:00

Vojska SAD iznijela je u utorak miješanu sliku rata u Afganistanu ocijenivši da je pojačanje predsjednika Bracka Obame od 33.000 vojnika oslabilo talibane ali da ustrajna pobuna, korupcija i selektivna suradnja Pakistana predstavljaju prijetnju naporima SAD-a

Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu su potpisali sporazum o strateškom partnerstvu koji ocrtava buduće američko-afganistanske odnose nakon okončanja NATO-ove borbene misije u ovoj zemlji 2014.

Obama, koji se nalazi u nenajavljenom posjetu Kabulu, priznao je kako će Afganistan imati i teških dana, ali da afganistanski narod preuzima kontrolu nad svojom vlastitom budućnošću.

Obama je istaknuo zajedničku žrtvu obje zemlje u ratu u Afganistanu i izrazio nadu u budući mir. "Zajedno postići ćemo cilj uništenja al Qaede", rekao je Obama.

Karzai je izrazio zahvalnost SAD-u na naporima uloženim u ratu u Afganistanu nakon potpisavanja sporazuma u Karzaijevoj palači u Kabulu.

Šest ljudi ubijeno je u srijedu u Kabulu u dva talibanska napada izvedena nekoliko sati nakon odlaska američkog predsjednika Baracka Obame koji je boravio u nenajavljenu posjetu afganistanskoj prijestolnici.

Petero afganistanskih civila i zaštitar ubijeni su u samoubilačkom napadu na kuću u kojoj su smješteni strani radnici iz Europske unije i UN-a, objavilo afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. »Danas je plemeniti borac izveo napad autobombom na stranu vojnu bazu u Kabulu, a pratili su ga i drugi borci koji su ušli u bazu«, rekao je talibanski glasnogovornik u sms poruci koju je poslao francuskoj novinskoj agenciji AFP-u.  Talibani su objavili da su izveli samoubilački napad u znak prosvjeda protiv posjeta predsjednika Obame i potpisivanja strateškog sporazuma SAD-a i Afganistana, priopćio je talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid
U središtu Kabula odjeknula je jedna, a zatim i druga eksplozija koje su čuli novinari te agencije u uredu nedaleko od američkog veleposlanstva. Potonje je odmah uvelo zabranu pristupa i oglasilo uzbunu pozivajući svoje osoblje da »pođu u sklonište i udalje se od prozora«.
Ove eksplozije koje su se dogodile nedugo nakon Obamina odlaska, svjedoče o ponovnom jačanju talibanskog djelovanja više od deset godina otkako su NATO-ove snage ušle u zemlju kako bi ih svrgnule s vlasti i u času kada se međunarodna koalicija 2014. treba povući i prenijeti sigurnosne ovlasti na afganistanske snage. Obama je u Afganistanu proveo oko šest sati. Došao je iznenada i u tajnosti, pod okriljem mraka i na godišnjicu ubojstva vođe al-Kaide Osame bin Ladena. Nakon potpisivanja sporazuma s Karzaijem, koji ocrtava buduće američko-afganistanske odnose nakon okončanja NATO-ove borbene misije 2014. i Afganistancima daje jamstva da ih Amerikanci neće napustiti nakon što im napuste zemlju, Obama se obratio se američkoj javnosti iz baze u Bagramu. »Dragi moji Amerikanci, iza nas je više od desetljeća provedenog pod tamnim oblakom rata. A sada ovdje u Afganistanu, u ovoj noćnoj tmini pred zoru, možemo vidjeti svjetlo novog dana na obzoru«, kazao je Obama. »Ovdje je rat počeo, ovdje će završiti«, dodao je. 
»Ne samo da smo uspjeli izbaciti al-Kaidu iz Afganistana, nego smo je polako i sustavno slabili i prije godinu dana uspjeli smo privesti Osamu bin Ladena pravdi«, rekao je Obama, uz poklike odobravanja američkih vojnika.  Iako je naglasio da je potpuna pobjeda nad al-Kaidom bliža nego ikada, naglasio je da se pred Amerikancima nalazi još teških prepreka. »Znam da su mnogi Amerikanci umorni od rata.. Ali moramo završiti rat koji smo počeli, to je naša odgovornost«, kazao je.  
»I dok izlazimo iz desetljeća sukoba u inozemstvu i oporavljamo se od ekonomske krize kod kuće, vrijeme je da obnovimo Ameriku«, kazao je Obama na kraju govora, koji u kampanji za reizbor za predsjednika svoju vanjsku politiku nastoji prikazati kao uspješnu. 
Nešto prije Obama se sastao s Karzaijem u njegovoj dobro čuvanoj palači u Kabulu, gdje su dvojica državnika potpisala strateški partnerski sporazum. »Potpisujući ovaj dokument, zatvaramo desetogodišnje poglavlje i otvaramo novo, jednakih i partnerskih odnosa«, kazao je Karzai. 
Ovom svečanosti talibanima se namjeravalo poručiti da ne trebaju čekati da američke i druge strane postrojbe napuste zemlju kako bi preuzeli vlast. Dokument ne precizira koliko će američkih vojnika, moguće specijalnih snaga, i savjetnika ostati u Afganistanu nakon 2014. godine. To će se dogovoriti posebnim sporazumom na kojem se još radi.

Izvješće Pentagona

Vojska SAD iznijela je u utorak miješanu sliku rata u Afganistanu ocijenivši da je pojačanje predsjednika Bracka Obame od 33.000 vojnika oslabilo talibane ali da ustrajna pobuna, korupcija i selektivna suradnja Pakistana predstavljaju prijetnju naporima SAD-a.

 U izvješću Kongresu ministarstvo obrane je reklo da je ukupan broj napada pobunjenika u 2011. pao prvi puta u pet godina iako se nasilje pojačalo u područjima oko južnog talibanskog uporišta Kandahara, pokrajini na koju su usredotčeni napori SAD-a od 2009.

 Ukupno, rekao je Pentagon, nasilje u Afganistanu se u 2011. smanjilo za devet posto u odnosu na 2010.

 Selektivno objavljene vojne statistike pokazale su da se Sjedinjene Države kreću "od, u biti, gubljenja rata do ostvarivanja važnog napretka" i nastojanja da se ta postignuća učvrste do odlaska stranih vojnika, rekao je novinarima dužnosnik ministarstva obrane.

 Izvješće, međutim, kaže da "dugoročni i akutni izazovi" ostaju u Afganistanu, uključujući sposobnost pobunjenika da obnove svoju borbenu snagu u plemenskim područjima Pakistana i "ograničene kapacitete" vlade afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija.

 Zaključci izvješća vjerojatno neće otkloniti dvojbe može li Obamina administarcija uspostaviti stabilan, siguran Afganistan dok zapadne zemlje nastavljaju s planovima povlačanja većine vojnika do kraja 2014.

 Dužnosnik SAD-a je, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da će stanje talibana, al Kaide i drugih militanata biti jasnije ove jeseni nakon sezone ljetnih borbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.