Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
7. prosinca 2019.
Produžetak roka?

NEIZVJESTAN RASPLET Je li na pomolu novi preokret? Britanski i europski zastupnici raspravljaju o odgodi Brexita

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 9:30 2019-01-08T09:30:41+01:00

Budućnost brexita i dalje je duboko neizvjesna. Britanski zastupnici trebali bi idući tjedan glasati o sporazumu o izlasku koji je May postigla s Bruxellesom u studenom.
Predstavnici poslovnog svijeta i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez postignutog dogovora moglo ugroziti trgovinu, pogoditi financijska tržišta i poremetiti opskrbne lance za petu najveću svjetsku ekonomiju na svijetu

Britanski i europski zastupnici raspravljaju o mogućnosti produžetka službenog roka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, strahujući da sporazum o brexitu neće biti potvrđen do 29. ožujka, piše u utorak Daily Telegraph.

Te novine se pozivaju na tri neimenovana izvora iz EU koji tvrde kako britanski dužnosnici »ispituju teren« oko ideje odgode primjene članka 50. o napuštanju saveza.
Glasnogovornica premijerke Therese May odbacila je taj izvještaj.

»Premijerka je uvijek govorila da EU napuštamo 29. ožujka 2019. i da neće biti odgode primjene članka 50.«, kazala je.

Budućnost brexita i dalje je duboko neizvjesna. Britanski zastupnici trebali bi idući tjedan glasati o sporazumu o izlasku koji je May postigla s Bruxellesom u studenom.
Predstavnici poslovnog svijeta i investitori strahuju da bi napuštanje EU bez postignutog dogovora moglo ugroziti trgovinu, pogoditi financijska tržišta i poremetiti opskrbne lance za petu najveću svjetsku ekonomiju na svijetu.

Konačni oblik brexita utjecat će na 2,8 bilijuna dolara vrijedno britansko gospodarstvo, na jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva i sudbinu Londona kao jedne od dviju najvećih financijskih prijestolnica na svijetu.

Na referendumu u lipnju 2016. izlazak iz EU-a podržalo je oko 52 posto glasača, odnosno oko 17,4 milijuna stanovnika, dok je njih 48 posto, odnosno 16,1 milijuna stanovnika, bilo za ostanak. Za izlazak su glasovale Engleska (53,4 posto) i Wales (52,5 posto), dok su se tomu usprotivile Sjeverna Irska (55,8 posto) i Škotska (62 posto).

May je službeno aktivirala članak 50. Lisabonskog ugovora 29. ožujka 2017. godine, pokrenuvši time dvogodišnji period za pregovore o izlasku.

Europski sud pravde, najviši sud EU-a, prošli je mjesec presudio da Ujedinjeno Kraljevstvo može unilateralno povući tu odluku, potaknuvši time nade onih koji su za ostanak da bi se brexit mogao zaustaviti novim referendumom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.