Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 6
Sutra: 17° 17° 6
20. listopada 2019.
Prvi javni govor

Direktor CIA-e: 'Nazovimo WikiLeaks pravim imenom. Oni su neprijateljska obavještajna služba'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2017. u 7:08 2017-04-14T07:08:00+02:00

Ustvrdio je da je ruska vojna obavještajna služba tijekom izbora u SAD-u (GRU) koristila Wikileaks za distribuciju hakiranog materijala iz računala Demokratskog nacionalnog odbora

Direktor CIA-e Mike Pompeo nazvao je u četvrtak WikiLeaks »neprijateljskom obavještajnom službom«, koristeći svoj prvi javni govor na poziciji šefa špijunske službe za prozivanje te organizacije zbog napada na američku obavještajnu službu.

U govoru održanom u Centru za strateške i međunarodne studije, Pompeo je nazvao osnivača Wikileaksa Juliana Assangea »prevarantom« i »kukavicom«.
»Vrijeme je da se WikiLeaks nazove pravim imenom, to je neprijateljska obavještajna služba koju su često podržavali državni akteri u Rusiji«, rekao je Pompeo.

Ustvrdio je da je ruska vojna obavještajna služba tijekom izbora u SAD-u (GRU) koristila Wikileaks za distribuciju hakiranog materijala iz računala Demokratskog nacionalnog odbora.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija ukrala elektronsku poštu i učinila druge radnje u korist republikanskog kandidata Trumpa, a na šteu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Pompeo i Trump, koji ga je postavio na čelo CIA-e nisu uvijek bili tako kritični prema WikiLeaksu, primjećuje Reuters, podsjećajući da je Trump tijekom izbornog skupa, lani u listopadu hvalio tu skupinu, govoreći »volim WikiLeaks«.

WikiLeaks je objavio tajne dokumente SAD-a i drugih zemalja, tvrdeći da je njihova zadaća boriti se protiv tajnosti i promicati transparentnost.

Assange se od 2012. nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, koje mu je pružilo utočište kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je optužen zbog silovanja, što on negira.

Pompeo je »oštrim« riječima govorio i o Edwardu Snowdenu, bivšem djelatniku američke tajne službe za nacionalnu sigurnost koji je preuzeo tisuće dokumenata, razotkrivši neke od najosjetljivijih programa elektroničkog prisluškivanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.