Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
20. studenoga 2019.
Nije mu pomoglo

Bin Laden se tijekom bijega skrivao u pet kuća

Osama bin Laden
Osama bin Laden
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2012. u 16:01 2012-03-30T16:01:18+02:00

Iskaz najmlađe Bin Ladenove supruge 30-godišnje Amal Ahmad Abdul Fateh daje do sada najdetaljniji prikaz njegova života u godinama koje su prethodile napadu američkih komandosa u svibnju 2010. kada je u dobi od 54 godine likvidiran u jednoj od kuća u kojima se skrivao

Vođa Al Kaide Osama bin Laden tijekom devet godina bijega nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. skrivao se u Pakistanu u pet različitih kuća i u tom razdoblju postao je otac četvero djece od kojih je dvoje rođeno u državnim bolnicama, kazala je pakistanskim policijskim istražiteljima njegova najmlađa supruga, prenosi The New York Times.

Iskaz najmlađe Bin Ladenove supruge 30-godišnje Amal Ahmad Abdul Fateh daje do sada najdetaljniji prikaz njegova života u godinama koje su prethodile napadu američkih komandosa u svibnju 2010. kada je u dobi od 54 godine likvidiran u jednoj od kuća u kojima se skrivao.

Njezin iskaz, dan pakistanskim vlastima, ne sadrži podatke o Pakistancima koji su mu pomagali u skrivanju ali ipak pokreće pitanja o tome kako je mogao seliti svoju veliku obitelj po čitavoj zemlji unatoč inače impresivnim pakistanskim snagama sigurnosti.

Njegove tri udovice od velikog su interesa jer posjeduju odgovore na pitanja koja frustriraju zapadne obavještajne službe. One su trenutno u kućnom pritvoru u Islamabadu i njihovi odvjetnici očekuju podizanje optužnica protiv njih i dvije odrasle Bin Ladenove kćeri zbog kršenja pakistanskog useljeničkog zakona koji nosi kaznu zatvora do pet godina. Ta odluka u suprotnosti je s očekivanjima zapadnih sila da ih Pakistan deportira u Saudijsku Arabiju ili Jemen.

Bin Ladenove žene u različitoj su mjeri surađivale s pakistanskim vlastima. Najstarije žene nazvane Karija Husein Sabir i Siham Šarif, obje Saudijke, uvelike su odbile surađivati s istražiteljima dok je najmlađa koja je ranjena prilikom likvidacije Bin Ladena progovorila.

Američki dužnosnici kažu da se njezin iskaz podudara s onim što se zna o Bin Ladenovim kretanjima.

Ona je objasnila policijskim istražiteljima da se 2000. udala za Bin Ladena zato što se željela udati za muđžahedina. U Karachi je doputovala u srpnju te godine i potom je nekoliko mjeseci kasnije prešla granicu s Afganistanom kako bi se u toj zemlji pridružila Bin Ladenu i njegovim dvjema ženama u bazi nedaleko Kandahara.

Nakon napada 11. rujna obitelj se raštrkala i ona se vratila u Karachi s kćeri Safijom, rođenom prije napada, gdje su ostale oko devet mjeseci, a napustile su ga u drugoj polovici 2002. da bi otišle u Peshawar gdje se spojila sa svojim suprugom.

Bin Laden je tada odveo obitelj duboko u planine sjeverozapadnog Pakistana no ne u područje gdje su zapadne sile vjerovale da se skriva. Nakon toga došli su u gradić Haripur nedaleko Islamabada gdje su se skrivali daljnje dvije godine i tu je Bin Ladenova najmlađa žena rodila još jednu kćer Aasiju te godinu kasnije i sina Ibrahima, i oboje su rođeni u državnoj bolnici gdje se prijavila pod lažnim identitetom.

Nakon toga promijenili su kuću u kojoj su živjeli i naselili se ponovno u blizini gradića Haripur gdje je rodila još dvoje djece. Prema njezinim riječima boravak u različitim kućama organizirali su im pripadnici Paštuna koji su služili kao kuriri Bin Ladenu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija