Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
8. prosinca 2019.
Tjedan mozga

Tribina ''Adolescenti i ovisnosti'': Mladi piju s ciljem – da se što brže napiju

Foto I. Tomić
Foto I. Tomić
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2019. u 18:53 2019-03-13T18:53:34+01:00

RIJEKA Svaki četvrti tinejdžer koji umre, umre od posljedica alkohola. U Primorsko-goranskoj županiji svaki peti učenik pio je alkohol više od deset puta u godini, a 38 posto ih se napilo. Rani počeci opijanja usko su vezani za razvoj kasnijih ovisnosti o alkoholu od koje danas pati 240 tisuća Hrvata.
– S obizirom da je alkoholizam bolest obitelji, možemo slobodno reći da je alkoholizmom kod nas pogođena petina stanovništva, konstatirao je na  tribini »Adolescenti i ovisnosti« dr. Mersad Mumnović održanoj u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna mozga u Rijeci.

Osim razvoja alkoholizma u kasnijoj dobi, konzumacija alkohola kod adolescenata uzrokuje poremećaje u ponašanju i poremećaje osobnosti. U Hrvatskoj raste broj mladih koji konzumiraju alkohol – devedesetih Hrvatska je bila na dnu europske ljetvice, početkom milenija u sredini, a deset godina kasnije nalazi se pri europskom vrhu.

– Mladi najčešće piju pivo i ono je najodgovornije za porast alkoholizma. Reklame za pivo nalaze se svuda oko nas, a sve su popularniji i radleri koji su vrlo rašireni i popularni posebno kod djevojaka te je ovo piće pokušaj feminiziranja alkoholnih pića i alkoholizma. Mladi vino piju prigodno ili se kupuju ekstra jeftine verzije za miješanje. Žestice se također često piju, posebno mladi u bogatijim društvenim kategorijama. Svima je zajedničko da se alkohol konzumira kako bi se što ranije postignula faza opijenosti, istaknuo je Mumnović.

S ciljem što bržeg postizanja opijenosti, mladi danas razvijaju i vrlo pogubne modele alkoholiziranja poput vaginalnog pijenja ili pak binge drinkinga. Politoksikomanija također je učestala kod adolescenata koji uz alkohol uzimaju i nešto drugo, počevši od energetskih pića preko sedativa do ilegalnih psihoaktivnih droga
– Pod utjecajem alkohola mladi češće prakticiraju neplanirane spolne odnose dok je do trećina neželjenih trudnoća kod djevojaka od 15 do 25 godina došlo pod utjecajem alkohola, upozorio je Mumnović.

Dan u sklopu Tjedna mozga nastavljen je na Medicinskom fakultetu gdje je održana radionica muzikoterapije pod vodstvom muzikoterapeuta Irene Magaš, dok je u Centru Pilgrim bila radionica »U kojem je modu vaš mozak – uvod u mindfulness«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.