Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
10. prosinca 2019.
Za riječki KBC

Sutra u HKD-u na Sušaku tradicionalni humanitarni koncert "Pjesmom za nadu"

Foto_ Marko Gracin
Foto_ Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2017. u 10:11 2017-10-24T10:11:16+02:00

RIJEKA Tradicionalni humanitarni koncert »Pjesmom za Nadu« bit će održan sutra u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavili su ga predsjednica udruge »Nada« Ivana Penko, Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Saša Uljančić iz Medicinske škole i Dražen Turina Šajeta, kao jedan od izvođača koji će nastupiti na koncertu.

Kako je objasnila Ivana Penko, zahvaljujući ovom humanitarnom koncertu bit će nabavljen još jedan edukativni model za Medicinsku školu ili kako se to pojednostavljeno zove lutka za vježbe te klima uređaj za riječki KBC.
Ovim koncertom podiže se i svijest o važnosti ranog otkrivanja raka dojke kao najčešćeg sijela raka u žena.

– Rak dojke je bolest na koju možemo utjecati. Dojka je najčešće sijelo raka kod žena. Godišnje oboli oko 2.300 žena u Hrvatskoj. Zabrinjavajuće je da je stopa smrtnosti velika pa od raka godišnje u Hrvatskoj umire oko 900 žena. Samo u Primorsko-goranskoj županiji prošle je godine umrlo 90 žena. Naš je cilj otkriti rak u ranoj fazi, a mamografijom se rak može otkriti dvije godine prije nego što je on palpabilan – upozorila je Gašparović Babić podsjećajujući na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.
Kako je kazala Saša Uljančić iz Medicinske škole u Rijeci, udruga »

Nada« već je ranije poklonila školi jednu edukacijsku lutku, a s još jednom bit će kompletiran praktikum za učenike.
– Najviše me vesele projekti koji imaju jasan cilj, a ovaj put skupljamo za lutku i klima uređaj za bolnicu. Također, ne mogu ne primijetiti da u ovoj humanitarnoj akciji bolesne žene pomažu i zdravstvo i školstvo – rekao je Dražen Turina Šajeta uz kojeg će u HKD-u sutra nastupiti još i Mauro Staraj, Karin Kuljanić, Mirjana Bobuš, Žarko Žeželić Prdela, Društvo za ples i rekreaciju »Rotondo« i učenici Medicinske škole u Rijeci. Ulaznice koštaju 50 kuna, a mogu se kupiti danas na Korzu od 9 do 13 sati, u udruzi »Nada« te uoči samog koncerta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.