Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
23. siječnja 2020.
Ustanova s dugom tradicijom

Studenti riječkog Pomorskog fakulteta do posla u roku od šest mjeseci od stjecanja diplome

Sudionici svečanosti Pomorskog fakulteta održane u dvorani Euroherca / Snimio Roni BRMALJ
Sudionici svečanosti Pomorskog fakulteta održane u dvorani Euroherca / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 8:43 2017-12-02T08:43:15+01:00

Ove godine dobivena su  tri međunarodna projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna te je pokrenut prvi vlastiti ciklus znanstvenih projekata u suradnji sa Sveučilištem

RIJEKA  Pomorski fakultet najstarija i najznačajnija visokoškolska znanstvenoistraživačka ustanova u Hrvatskoj, a ujedno je i jedna od ustanova s najvećom tradicijom obrazovanja na riječkom Sveučilištu koja svoje korijene vuče iz 1866. godine – istaknula je na jučerašnjoj svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća te ustanove rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija.

Riječ je o svečanosti kojom je Pomorski fakultet obilježio svoj dan, ali i blagdan Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca. Dodajući kako je Pomorski fakultet danas sastavnica na koju je Sveučilište iznimno ponosno, rektorica je spomenula da taj fakultet broji gotovo dvije tisuće studenata na pet preddiplomskih i jednako toliko diplomskih studija, a kao jedan od značajnijih iskoraka te ustanove apostrofirala je suradnju s gospodarstvom.

Studenti tog fakulteta, dodao je dekan izv. prof. dr. Alen Jugović, u većini u roku od šest mjeseci od stjecanja diplome nađu radno mjesto, a tijekom ove godine njih 285 obranilo je završne, a 134 diplomske radove, što je pet posto više nego lani. Do danas je na toj je ustanovi diplomu steklo više od 12.500 studenata, a kao jedan od značajnijih događaja za studente dekan je istaknuo Dan karijera.

– Naš Dan karijera pretvorio se u godinu karijera jer upite poslodavaca za zapošljavanjem studenata dobivamo tijekom cijele godine. Na ovogodišnjem Danu karijera predstavilo se više od 50 tvrtki i institucija što je rezultiralo s desetak zaposlenih studenata, kazao je izv. prof. dr. Jugović.

Edvard Tijan najbolji profesor

U okviru jučerašnje svečanosti dodijeljene su i dekanove nagrade najboljim studentima preddiplomskih i diplomskih studija te su proglašeni najbolji profesori, a ta je tituala pripala doc. dr. Edvardu Tijanu, dok je najboljim suradnikom proglašen dr. Marko Gulić. Dobitnici dekanove nagrade preddiplomskih studija su: Marko Bevandić, Ana Grbčić, Tomislav Krljan, Gorana Kvaternik, Matej Miočić i Hrvoje Marinović, a diplomskih studija Darko Glujić, David Đurić i Petar Brodarič.

Pomorski fakultet provodi i jedinstven doktorski studij u Hrvatskoj koji nudi čak sedam smjerova, a osmi ciklus upisalo je 24 polaznika, što je povećanje od sto posto u odnosu na lani.

Ta je ustanova do sada iznjedrila i sto doktora znanosti, a sumirajući ovogodišnje rezultate, dekan je istaknuo i dobivanje tri međunarodna projekta ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna te je podsjetio i na pokretanje prvog vlastitog ciklusa znanstvenih projekata u suradnji sa Sveučilištem.

Pomorski je fakultet aktivan u objavljivanju znanstvenih radova, ali i u izdavaštvu, kao i u kontinuiranom razvijanju suradnje s gospodarstvom u okviru čega se na godišnjoj razini realizira tridesetak stručnih projekata, elaborata i studija ukupne vrijednosti dva milijuna kuna, a kao jednu od najjznačajnijih ovogodišnjih kapitalnih investicija dekan je izdvojio ulaganje 600 tisuća kuna u preuređenje visokoškolske knjižnice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.