Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Frakcije među demonstranatima

Slobodarski blok prorijedio prosvjednike u Rijeci?

Foto Sergej DERECHSLER
Foto Sergej DERECHSLER
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2011. u 19:45 2011-03-20T19:45:00+01:00

Riječki primjer još je jedan pokazatelj kako antivladini prosvjedi u Hrvatskoj pate od heterogenosti, koja možda i nije loša dok neke organizirane skupine ne preuzmu sve za svoje ciljeve

RIJEKA Skupina zabrinutih riječkih prosvjednika javila se Novom listu zbog sve većih nesporazuma u organizaciji antivladinih prosvjeda u Rijeci. Naime, sve je izvjesnije da za jednu skupinu prosvjedi nisu antivladini i ne zasnivaju se samo na želji za što skorijim izborima, već je koriste za promociju vlastite ideologije. 

Prvo treba pojasniti da postoji koordinacija koja se bavi organizacijom i koja nije nikakva formalna skupina. A postoji i Slobodarski blok, čiji su pojedini članovi dio koordinacije i koji nakon sastanaka koordinacije održavaju i vlastite dogovore. 
Naime, iz korespodencije koja se obavlja elektroničkom poštom i do koje je Novi list došao, izvjesno je da Slobodarski blok ne želi samo smjenu trenutne Vlade. Dapače, u svojim prepiskama ističu kako je potrebno što više ljude senzibilizirati o direktnoj demokraciji kao protuteži parlamentarnoj demokraciji, koja prema njihovom mišljenju nema budućnost. Budućnost vide u lokalizaciji ljudskog političkog djelovanja te stvaranju svojevrsnih plenuma. Također, u velikom broju e-maila pokušavaju iznaći rješenje s ljudima koji su skloni pokazati dozu patriotizma na prosvjedima, među ostalim i noseći hrvatske zastave. U nekoliko se prepiski raspravlja o potrebi kvantitete nad kvalitetom, odnosno razvija se rasprava o tome da je bolje manje ljudi na prosvjedima, ali da budu svi bliski ideji koju Slobodarski blok propagira. 
Čak i kada se na stranu stavi besmislenost dugoročnog političkog programa Slobodarskog bloka, njihovo je okupiranje prosvjeda za vlastitu promociju mnoge Riječane odvratilo od djelovanja s ljudima koji su idejom najbliži anarhosindikalizmu. Smatraju kako je veliki broj prosvjednika samo željan promjene vlasti, a ne i mijenjanja sustava kakav se potiče od Slobodarskog bloka. 
Riječki primjer još je jedan pokazatelj kako antivladini prosvjedi u Hrvatskoj pate od heterogenosti, koja možda i nije loša dok neke organizirane skupine ne preuzmu sve za svoje ciljeve.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.