Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Željko Jovanović

SDP-ov ZASTUPNIK PREDLAŽE AMANDMAN: Uzmite novac zdravstvu BiH i dajte ga Lopači

snimio Silvano Ježina
snimio Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2018. u 14:49 2018-11-23T14:49:07+01:00

Predlažem sasvim konkretnu stavku na kojoj odmah može pronaći pri milijuna kuna za potrebe ove riječke bolnice, kaže Jovanović.

RIJEKA – Saborski zastupnik SDP-a iz Rijeke Željko Jovanović podnio je amandman na prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu kojim traži potporu Vlade za obnovu Psihijatrijske bolnice Lopača koja je ovog ljeta teško stradala u požaru, i to sa tri milijuna kuna.

U razdjelu investicija u zdravstvenu infrastrukturu Ministarstva zdravstva tim amadmanom predlaže povećanje stavke sa 20,4 milijuna kuna na 23,4 milijuna kuna, a pritom predlaže da se taj iznos pronađe umanjivanjem stavke za »poticaje zdravstvu u BiH kao pomoći inozemnim vladama«. Naime, na toj stavci Vlada je predložila je 41 milijun kuna, a SDP-ov zastupnik predlaže da se ona smanji na 38 milijuna kuna u idućoj godini.

– Kako se sjećamo, odmah čim se dogodila nesreća u Lopači, na licu mjesta stvorio se premijer Andrej Plenković, koji je vjerojatno tada ljetovao u blizini Rijeke. On je odmah obećao pomoć Vlade u obnovi Lopače, pa ga ja evo sada podsjećam na to obećanje i predlažem sasvim konkretnu stavku na kojoj odmah može pronaći pri milijuna kuna za potrebe ove riječke bolnice, kaže Jovanović.

Dodaje i da je temelj za ovakav amandman našao i u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je u primjeni od nove godine 2019., a koji u članku 10. kaže kako Republika Hrvatska osigurava i sredstva za investicijsko ulaganje u zdravstvene ustanove čiji su osnivači jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb ili jedinice lokalne samouprave, u slučaju potrebe saniranja posljedica prouzrokovanih elementarnom nepogodom odnosno drugom katastrofom.

– Zakon nudi sasvim konkretnu situaciju, i nema prepreke da ovaj amandman ne bude prihvaćen, zaključuje Željko Jovanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.