Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
22. rujna 2019.
Gorući problem

Radnici Elektromaterijala i Transadrije mjesecima bez plaća

foto: M.GRACIN
foto: M.GRACIN
Autor: ,
Objavljeno: 12. siječanj 2011. u 14:00 2011-01-12T14:00:02+01:00

Djelatnici Elektromaterijala posljednju su plaću dobili za srpanj, a u Transadriji dio plaće za kolovoz. Radnici manjih tvrtki nisu sindikalno organizirani pa je do podataka o njihovim plaćama teško doći 

RIJEKA – Makar bio i minimalac, plaće u pravilu stižu iz mjeseca u mjesec. U sadašnjem trenutku gospodarskog okruženja to se čini pomalo irealnim, no čini se da su zaposleni na riječkom području i dalje među onima kojima plaće, ma kakve one bile, ipak stižu koliko-toliko redovito.

Naime, prema saznanjima sindikalista, u tvrtkama u kojima su radnici sindikalno organizirani, većih poremećaja u isplata u ovom trenutku – nema. Što, jasno ne znači da se i dalje ima čitav niz zlouporaba i kršanje prava iz radnog odnosa u pojedinačnim slučajevima.

Na pameti treba imati i to da u velikom broju malih i srednih firmi radnici nisu sindikalno organizirani pa do vjerodostojnih podataka o učestalosti kašnjenja plaća u takvim tvrtkama gotovo nemoguće doći. 

Gorući problem trenutno su dvije, nekad ugledne riječke tvrtke, Elektromaterijal, koji je, nakon desetljeća dobrog poslovanja, upravo pred otvaranjem stečaja, te špediterska firma Transadria.

Tako će radnicima Elektromaterijala, ukoliko na račune do 15. siječnja, ne sjedne isplata, ovo biti peta neisplaćena plaća, dok su Transadrijini djelatnici posljednji put na račune dobili dio plaće za kolovoz. Snježana Vrančić, regionalna povjerenica Sindikata trgovine Hrvatske, upozorava kako je situacija oko Elektromaterijala vrlo kritična.

– U tvrtki je zaposleno oko 230 ljudi. Elektromaterijal je oduvijek bio primjer stabilne tvrtke u kojoj je bio pojam raditi. Nažalot, 27. siječnja će se održati ročište nakojem će biti odlučeno o pokretanju stečaja što je vrlo vjerojatno – rekla je Vrančić navodeći nekoliko primjera trgovačkih tvrtki koje su se uspjele izvući iz stečaja poput Brodokomerca ili crikveničkog Jadrankomerca. 

Strah od neizvjesne sudbine

Iako im, barem zasad, još ne prijeti stečaj, radnicima Transadrie nije ništa bolje kada je u pitanju isplata plaća.

Osobni dohotci u toj nekad moćnoj kompaniji ne samo da se ne isplaćuju, nego se radnicima ne uručuju ni obračuni za dospjele plaće, a ne plaća im se ni prekovremeni rad.

Tešku situaciju u koju je Transadria dospjela dodatno otežava i posvemašnji nedostatak komunikacije između Uprave i radnika, pa radnici uopće nemaju informacija o pravom stanju i poslovnim rezultatima tvrtke. Račun Transadrie već je gotovo dva mjeseca u neprekidnoj blokadi tako da nitko ne zna kada će se i kako plaće dalje isplaćivati. 

Inače, kao djelatnost u kojoj radnici teže ostvaruju svoja prava, kao i po velikim fluktuacijama radne snage poznat je upravo sektor trgovine u kojem se mnogi djelatnici, primljeni na ugovor na određeno, niti ne učlanjuju u sindikat. To je gotovo pravilo kod manjih tvrtki pa je podatke o tome tko točno ne isplaćuje plaće i koliko one kasne ustvari vrlo teško definirati.

Pa iako, masovne pojave neisplate plaća za sada nisu učestale, situacija je generalno loša, ističu u Sindikatu trgovine. 

U metalnoj i metaloprerađivačkoj industriji, barem u onim tvrtkama u kojima svoje članove ima Sindikat metalaca Hrvatske, većih problema s isplatom plaća zasad nema, potvrdio je regionalni povjerenik SMH Branko Kužet, rekavši kako od devetnaest tvrtki u kojima djeluje njegov sindikat na području PGŽ, samo u jednoj, Brodogradilištu Cres, plaće kasne mjesec dana. 

Muke građevinara

Iako bi se, obzirom na pad aktivnosti u građevinarstvu, dalo naslutiti da će u ovoj djelatnosti plaće biti prve na udaru, velike građevinske firme s šireg riječkog područja još ne kasne s isplatama, doznajemo od Ivice Blaževića, regionalnog povjerenika Sindikata graditeljstva koji pokriva praktički sve veće građevinske tvrtke.

Kašnjenja plaća bilo je u opatijskom Metalu koji je otišao u stečaj, a problema je bilo i s Dira gradnjom. Kako su radnici iz te tvrtke prebacivani u Rijeka gradnju, u novoj tvrtki se nisu sindikalno organizirali pa informacija o eventilanim poremećajima u Sindikatu graditeljstva nemaju. 

– Odstupanja u pojedinačnim slučajevima uvijek ima, i bit će ih, no prema našim saznanjima poslodavci u kojima imamo naše članove za sada uspjevaju ispoštivati kolektivni ugovor – zaključio je Blažević.

Problema bi tijekom ove godine u građevini moglo biti puni više, ističe Blažević, jer se trenutno odrađuju poslovi stari ugovoreni, dok novih praktički nema. Uz to, građevinarima kruh od usta otkida i rastuće crno tržište. 

Minimalci svakog  mjeseca stižu i zaposlenicima u proizvodnji tekstila, a prema informacijama sindikalista, a ne preskaču se, za sada, ni u metalskoj struci. Iako, primjećuju mnogi, praksa da se dio plaće isplati na račun, a dio na ruke uzima maha. Nataša Malnar, pravnica regionalnog ureda Nezavisnih hrvatskih sindikata navodi kao takvih povreda ima, dok potpune obustave isplata u tvrtkama koje pokriva NHS trenutno nema. Među njima su, doznajemo, i tvrtke iz uslužnih djelatnosti poput autoškola i pekara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.