Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
21. siječnja 2020.
Tri nove zanimacije za ljubitelje pisane riječi

Pssst... kreće jesenski program Gradske knjižnice Rijeka

Verena Tibljaš i Kristian Benić najavili pregršt novosti iz Gradske knjižnice
Verena Tibljaš i Kristian Benić najavili pregršt novosti iz Gradske knjižnice
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2012. u 12:55 2012-09-13T12:55:00+02:00

Učenicima petih razreda nudi se program vježbi pisanja "Pssst... Pišemo!", svim školarcima mala škola glagoljice "Az Buki Vede...", a onima od 11 do 14 godina Biblioklub

RIJEKA – Tri nova programa obogatit će program Gradske knjižnice Rijeka ove jeseni. Naime, kako su najavili koordinatorica programa i projekata Verena Tibljaš i suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte GKR-a Kristian Benić, 15. rujna započet će redoviti programi riječke Gradske knjižnice dok će novi programi, zbog informiranja i prijavljivanja članova GKR-a, započeti malo kasnije. 

Prije svega riječ je o programu »Pssst... pišemo!«, odnosno vježbama pisanja za učenike petih razreda koji će imati priliku detaljnije proučiti pet funkcionalnih stilova (novinarski, znanstveni, literarni, razgovorni i administrativno-poslovni), ali i osvijestiti važnost opismenjavanja kao temelja napredovanja.

– Ciklus je zamišljen kao četverogodišnji pilot-projekt u kojem ista generacija djece odrasta uz dodatnu edukaciju iz područja funkcionalne pismenosti, a program će započeti radionicom krasopisa koju ćemo realizirati u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba, najavila je Verena Tibljaš.

Umjesto dosadašnje »Sfingine zagonetke«, ove godine školarcima je ponuđena mala škola glagoljice pod nazivom »Az Buki Vede...« u okviru koje je moguće usvojiti opća znanja o prvom hrvatskom pismu, a treći u nizu programa je Čitateljski klub za srednjoškolce koji je pokrenut na temelju iskazane želje osmaša uključenih u Biblioklub.

Naime, proljetos osnovan Biblioklub, čitateljski klub za djecu od 11 do 14 godina u koji se uključilo šest osnovnih i jedna područna goranska škola pokazao se punim pogotkom te je upravo na njihovu inicijativu osnovan Čitateljski klub za srednjoškolce za koji su prijave još u tijeku, a koji je upotpunio dosadašnju ponudu čitateljskih klubova Gradske knjižnice rijeka u kojoj su klubovi za djecu od 11 do 14 godina »Čarobna kućica« i »Knjigopije«, prošle godine osnovani Studentski čitateljski klub te Čitateljska grupa za odrasle ogranka Drenova).

Nova, sezona programa Gradske knjižnice Rijeka započet će obiteljskom pričaonicom za predškolce »Pssst... priča!« u kojoj će gostovati Ksenija Sobotinčić Štropin, glazbenica i autorica slikovne pjesmarice s nosačem zvuka »Četiri godišnja doba« i to u subotu, 15. rujna u 11 sati u Striboru, a nakon toga i u ograncima Drenova (17. rujna u 18 sati), Zamet (18. rujna u 18 sati) i Turnić (19. rujna u 18 sati), a za predškolce tu je i uvijek dobro posjećena mala škola učenja prvih riječi engleskog jezika »Playschool«. I ove godine bit će organizirane vježbe glasnog čitanja za prošlogodišnje prvaše »Psst... čitamo!«, likovna radionica za djecu stariju od 9 godina »Mali kućni majstori«, mala škola talijanskog jezika »Prime parole« te strip-radionica »Stripaonica« koja ima grupu i za mlade.

Šetam, fotografiram i Rijeku otkrivam

Osim redovitih programa, za rujan su najavljena i izvanredna programska događanja. Riječ je o izložbi »Šetam, fotografiram i Rijeku otkrivam« mladih članova Fotokluba Rijeka koja će biti otvorena od 15. do 23. rujna te predavanju i radionici »Zaštita prava autora i korisnika« koje će 20. rujna (s početkom u 10 sati) voditi dr. sc. Alka Horvat. Za ponedjeljak, 24. rujna najavljena su čak tri događanja – predstavljanje slikovnice »Kastavske priče« (u 10 sati) čiji su autori bivši učenici OŠ »Fran Franković«, predstavljanje knjige »Štroligi« marije Kraljić i Petra Trinajstića (u 18,30 sati) te otvorenje izložbe fotografija Petra Trinajstića (u 19,30 sati) – dok je predstavljanje zbirke pjesama »Plešem ljubav« Barbare Bračun najavljena za srijedu, 26. rujna u 18,30 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.