Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
17. siječnja 2020.
Most protiv poskupljenja

Petra Mandić: Povećanje cijene vodnih usluga nezakonito

Slijedi i skuplje grijanje – Josip Kukuljan i Petra Mandić  / Snimio Roni BRMALJ
Slijedi i skuplje grijanje – Josip Kukuljan i Petra Mandić / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2019. u 16:30 2019-04-04T16:30:00+02:00

Povećanje naknade za razvoj treba donijeti odluku u Gradskom vijeću, a pitanje je bi li Obersnel imao većinu za to. Zato je on sam odlučio o povećanju vodnih usluga, kaže Petra Mandić

RIJEKA Gradska vijećnica Mosta Petra Mandić ocijenila je da je prihvaćanje poskupljenja vodnih usluga od strane gradonačelnika Vojka Obersnela nezakonito te da je i odluka o poskupljenju nezakonita, najavivši da će zatražiti od Vijeća za vodne usluge njezino ukidanje.

– Poskupljenje vodnih usluga i plina novi je udar na standard građana Rijeke, a riječ je o osnovnim životnim potrebama. Za žalbu na odluku imamo nekoliko razloga. Povećava se osnovna cijena vode, fiksni dio za 25 posto, a varijabilni za 21 posto, što je 23 posto. To je užasan udar na građane. I to zbog neekonomičnog poslovanja. Navedeno je da je do poskupljenja došlo zbog projekta Riječke aglomeracije, a i u gradskoj odluci i u zakonu navedeno je da se investicijski projekti financiraju iz naknade za razvoj. Gdje su sredstva od naknade za razvoj potrošena i zašto se ona nije povećala, odgovor je jednostavan – za povećanje naknade za razvoj treba donijeti odluku u Gradskom vijeću, a pitanje je bi li Obersnel imao većinu za to. Zato je on sam odlučio o povećanju vodnih usluga. Kada ne znaju što bi zbog neekonomičnog poslovanja, oni odluče da loše odluke plaćaju svi građani – naglasila je Mandić.

Gradski vijećnik Mosta Josip Kukuljan osvrnuo se na poskupljenje plina od 6,24 posto.

– I to je novi udar na građane, posebno na one koji imaju plinsko etažno grijanje. Gradonačelnik Obersnel također to koristi, ali on se uvijek može isključiti iz sustava Energa i grijati se na neki drugi način. Građani koji žive u zgradama to ne mogu. Osim toga, možemo očekivati poskupljenje grijanja najesen, a to će biti novi udarac koji će povećati energetsko siromaštvo, uvjeren je Kukuljan.

Mandić i Kukuljan zaključili su da je i prije ovakvih odluka Rijeka među najskupljim gradovima za život. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.