Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
13. prosinca 2019.
Iz agonije na burzu

Otkaz za 126 radnika Elektromaterijala u stečaju

Samo će 85 radnika ostati privremeno raditi u Elektromaterijalu / Robert FRANK
Samo će 85 radnika ostati privremeno raditi u Elektromaterijalu / Robert FRANK
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2011. u 9:03 2011-03-02T09:03:00+01:00

Do otvaranja stečaja zaposlenici nekada ugledne riječke tvrtke su potraživali čak šest plaća, a svega 2,5 milijuna kuna na računu tvrtke najvjerojatnije neće biti dostatno za isplatu po otkaznim ugovorima

RIJEKA Od trenutačno 211 zaposlenika Elektromaterijala u stečaju, do kraja tjedna temeljem Ugovora o radu tek njih 85 ostat će u privremenom radnom odnosu, 126 radnika dobiva otkaz i odlazi na burzu rada. Tu nam je informaciju potvrdila stečajna upraviteljica Elektromaterijala u stečaju Blaženka Prpić koja kaže da je trenutačno u zadnjoj fazi odabira nužno potrebnih radnika. Blažević je potvrdila i kako se na računu Elektromaterijala u stečaju trenutačno nalazi oko 2,5 milijuna kuna, što je otprilike dovoljno za isplatu plaća po otkaznom ugovoru. Ipak, pojasnila je Blažević, plaće će isplatiti tek kad bude utvrdila koji je potreban iznos obrtnog kapitala za nastavak poslovanja u svrhu završetka započetih poslova.    

Tražbine vjerovnika

Prema riječima stečajne upraviteljice, Elektromaterijalu u stečaju svakodnevno pristižu prijave tražbina vjerovnika koje se zaprimaju u velikom broju.

Nekretnine pod hipotekom

POSLOVNA LOKACIJA MARTINKOVAC (56 tisuća m2)   

založno pravo: Tim Kabel - potraživanje: 5 milijuna kuna

založno pravo: PBZ - potraživanje: 12,3 milijuna kuna

založno pravo: ABB - potraživanje: 20 milijuna kuna

založno pravo: Elka Kabeli - potraživanje: 500 tisuća eura

UPRAVNA ZGRADA ELEKTROMATERIJALA U RIJECI  

založno pravo: Porezna uprava Rijeka - potraživanje: 5 milijuna kuna

založno pravo: Elektrolux - potraživanje: 1,1 milijun eura

POSLOVNA ZGRADA S DVORIŠTEM NA STUPNIKU U ZAGREBU 

založno pravo: PBZ - potraživanje: 2,2 milijuna eura i 9,5 milijuna kn

POSLOVNI PROSTOR U ZADRU (5.000 m2) I ROBNOJ KUĆI RI    

založno pravo: Raiffeisen bank Austria - potraživanje: 5 milijuna eura i 4,5 milijuna eura

POSLOVNI PROSTOR U SLATINI (12 tisuća m2)

založno pravo: PBZ - potraživanje: 2 milijuna eura

Radi se, naime, o stotinama prijava o čemu će se raspravljati 20. travnja na ispitnom i izvještajnom ročištu. Stečajna upraviteljica Blaženka Prpić tada će među ostalim podnijeti izvješće o stvarnom gospodarskom i financijskom stanju Elektromaterijala u stečaju. To pak znači da će vjerovnici na izvještajnom ročištu, nakon što budu realno upućeni u situaciju u stečajnom dužniku, donijeti odluku o eventualnom nastavku poslovanja. 

Elektromaterijal je u stečaj otišao temeljem prijedloga bivše zaposlenice Dorotee Kučar, a prijedlog za stečaj zbog ispunjenih uvjeta podnijela je i tadašnja Uprava na čelu s Ninom Malinarićem, kao i predsjednica Radničkog vijeća i član NO-a Vesna Bolić.   

Ponos regije

Razlozi za pokretanje stečaja Elektromaterijala, nekad jednog od gospodarskih ponosa riječke regije, bili su nesposobnost za plaćanje, prezaduženost, dok je procjena imovine, koja je pod hipotekama, puno manja od dugova. Uglavnom, od 2007. godine Elektromaterijal je nelikvidan, ključna imovina je pod hipotekama, a račun je blokiran. 

Do otvaranja stečaja zaposlenici Elektromaterijala su potraživali čak šest plaća, a dotad im nije bilo plaćeno niti sedam i pol doprinosa. U međuvremenu, od otvaranja stečaja, Elektromaterijal u stečaju napustilo je desetak radnika. 

Među njima od preksutra će biti i zadnji predsjednik Uprave Elektromaterijala Nino Malinarić, koji nam je potvrdio kako odlazi na novo radno mjesto koje je našao u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.