Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
13. prosinca 2019.
Dječja kuća

foto Na ovom mjestu će se stvarati budućnost Rijeke. Štogod mislili o EPK-u, ovo morate voljeti

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 7:17 2019-07-31T07:17:35+02:00

Ciglena zgrada, buduća Dječja kuća, nalazi se između T-građevine, buduće Gradske knjižnice, i H-građevine u kojem već djeluje Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a

Ostala je samo ljuštura od prepoznatljive crvene opeke – Ciglena kuća, u koju bi sredinom 2020. trebala konačno useliti Dječja kuća, četvrti infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u potpunosti je ogoljena, ostali su samo vanjski zidovi ojačani metalnom konstrukcijom koja jamči stabilnost zgrade. Službena stranica Rijeke 2020 kaže da su radovi u tijeku i da je projekt kojeg potpisuje poznati riječki arhitekt Saša Randić došao do 40 posto od konačne realizacije.

Kako otkriva pročelnik za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar, planirano je da građevinski radovi budu završeni do 2020. godine, nakon čega slijedi opremanje prostora, a sama Dječja kuća otvorenje bi trebala imati za vrijeme četvrtog izdanja dječjeg festivala Tobogan.

– Otvorenje je sigurno planirano u sklopu četvrtog Tobogana, najvjerojatnije odmah na početku festivala jer bi se dio resursa Dječje kuće tad mogao koristiti za toboganske radionice koje su raspršene po gradu, kazao nam je tijekom posjete gradilištu Ivan Šarar, a pridružila nam se i Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020.

Foto Vedran Karuza

Kuća u kući

Ciglena zgrada, buduća Dječja kuća, nalazi se između T-građevine, buduće Gradske knjižnice, i H-građevine u kojem već djeluje Muzej moderne i suvremene umjetnosti, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a. Iako ima pješačke pristupe sa svih strana, glavni ulaz u Dječju kuću bit će na sjeverozapadnoj strani zgrade. Puna opeka od koje su izgrađeni zidovi vidljiva je na fasadi i zgradi daje prepoznatljiv izgled zbog kojeg je i dobila ime – Ciglena zgrada. Pri rekonstrukciji uklonjeno je sve osim četiri vanjska zida, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu.

Foto Vedran Karuza

– Postojeći stupovi od lijevanog željeza se zadržavaju, odnosno bolje reći vraćaju, jer su iz konstruktivnih i prostornih razloga trebali biti demontirani. Zanimljivo je da smo u te stare stupove trebali umetnuti nove, kako bi se zadovoljili propisi vezani uz konstrukciju. Postojeću opeku koristimo prije svega za popunjavanje postojećeg zida, kako bi se sačuvala izvorna građa, a dio kamenog popločenja, kojeg smo pronašli u prekrivenim slojevima zgrade, također planiramo upotrijebiti, kaže arhitekt Saša Randić. Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao »kuća u kući«, umetnuta u postojeću »ciglenu« zgradu.

Foto Vedran Karuza

– Umetanje novog objekta unutar postojeće zgrade nije neuobičajeno. Slično smo, primjerice, projektirali Muzej Apoksiomena. U ovom slučaju, radi visine postojećih etaža, kao i planiranog programa, trebalo je mijenjati unutrašnjost zgrade. Koncept »kuće u kući« se ovdje činio prikladnim novoj namjeni, gdje unutarnja »kutija« postupno otkriva svoje sadržaje, i stvara drugačiji prostorni doživljaj, kaže Randić.

Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska sekcija.

Kratka povijest zgrade

​Ciglena zgrada u sklopu tvorničkog kompleksa Benčić izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana s H-zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon Drugog svjetskog rata Ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva Rikard Benčić. Propašću tvornice, 90-ih godina 20. stoljeća građevina je napuštena i prepuštena propadanju. Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.

Foto Vedran Karuza

Zemlja čudesa na tri kata s ludim krovom

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak s foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za pretpostavljeni boravak roditelja koji će se moći međusobno družiti uz kavu. U središtu zgrade je lift, a s bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove. Ovaj ulazni prostrani dnevni boravak imat će gumirani pod u obliku crno-bijelog šahovskog polja.

Saša Randić

Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Dvorana će osim sobe za projektor i tehniku imati i sobu za opremu i smještaj simultanih prevoditelja potrebnih kod održavanja međunarodnih konferencija ili predavanja stranih predavača i sl. U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s YouTubea kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa i to ne samo onih namijenjenih djeci, nego i onih koje će djeca sama stvarati u lutkarskim dramskim radionicama. Dvorana će služiti i gledanju filmova koje će djeca sama stvarati, te projekcijama filmova prilagođenima djeci s teškoćama u razvoju. Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, a programski sadržaji koje će nuditi ovdje planirane radionice tiču se opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijetu digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Oni imaju potencijal okupljanja i roditelja i djece u zajedničkim kreativnim procesima. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar u kojem će se događati pričanje priča s glumcima kao pripovjedačima, lutkama kao likovima i djecom kao aktivnim sudionicima, tzv. pripovjedno kazalište. Prostor je prikladan i za mnoge druge aktivnosti poput večeri poezije ili pak književnih susreta. Također, na krovu kuće nalazi se i prostor za radionice na otvorenom, te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama na otvorenom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.