Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Riječka legenda

Na današnji dan prije deset godina preminuo legendarni riječki DJ Miodrag Stojiljković

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 14. travanj 2016. u 7:52 2016-04-14T07:52:45+02:00

RIJEKA Na današnji dan prije točno deset godina iznenada je preminuo Miodrag Stojiljković Đuza, legendarni riječki DJ, voditelj Glazbene redakcije Radio Rijeke, veliki promotor ča-val glazbe i jedan od osnivača Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije.

U znak sjećanja na dragog kolegu i prijatelja jučer su se na groblju Drenova okupili članovi obitelji, prijatelji,  kolege i brojni glazbenici koji su na Đuzin grob položili cvijeće, ploče i duhan. Glavni urednik Radio Rijeke Alen Čemeljić prisjetio se kako je Đuza bio jedan od onih koji su ga zaposlili te kako ga je smatrao legendom i prije nego što ga je upoznao.

– Zbog neizbrisivoga traga koji je ostavio zaslužio je da ga se sjećamo, a da je na radiju uspomena na njega i dalje živa, najbolje potvrđuje činjenica da ne prođe ni dan da ga netko ne spomene. U sjećanje na njega Radio Rijeka, otkrio je Čemeljić, bit će ustanovljena glazbena nagradu koja će nositi njegovo ime, a prvi će put biti dodijeljena u rujnu. Ravnatelj HRT-a Rijeka Edi Kišić koji je zaslužan za Đuzin dolazak na Radio Rijeku, podsjetio je kako je njegova uloga na radiju prvo bila ona tehničara, a onda je postao i glazbeni urednik. Prisjetivši se njegovog perfekcionizma, pedantnosti i preciznosti, podsjetio je i kako su zajedno realizirali prvi noći program Radio Rijeke. Đuze su se prisjetili i tajnica HGU-a Jadranka Čubrić, Zoran Prodanović Prlja i šef glazbene redakcije Radio Rijeke Albert Petrović koji rekao kako je Đuza napravio revoluciju u glazbenom programu radija i postavio kriterije od kojih se i danas ne odstupa.

– Koliki je trag ostavio, najbolje pokazuje fizički dokaz – njegovo mjesto u redakciji još je uvijek prazno, dodao je.

Sandro Bastiančić rekao je da Đuza nije samo pomagao glazbenicima, nego je bio dio njih i svojim radom pomogao da se riječka rock scena podigne na zasluženu razinu, dok je Andrej Baša istaknuo njegovu pomoć u afirmaciji čakavske glazbe. Iskustvom i glazbenim ukusom utjecao je na izbor pjesama na MIK-u i dao pop notu festivalu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.