Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Unija Kvarnera

Marunić: Općina strancima prodaje obiteljsko zlato

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 10:35 2019-07-10T10:35:10+02:00

U Uniji Kvarnera projekt doma za starije osobe Lindbergh grupe proglasili su nepovoljnim za Kostrenu, a zaključak kojim je Općinsko vijeće dalo pozitivno mišljenje tom projektu ocjenjuju protustatutarnim

KOSTRENA - Kostrenski vijećnici Unije Kvarnera revoltirani su načinom na koji se odvija projekt izgradnje doma za starije osobe u Kostreni. Naime, na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća belgijska Lindbergh grupa predstavila se kao zainteresirana strana za kupnju općinskog zemljišta u Pavekima gdje Općina Kostrena, praktički od svog osnutka, planira graditi dom za starije osobe u kojem bi dio kapaciteta bio rezerviran za domicilno stanovništvo.

Činjenica je da je prethodnoj vlasti predvođenoj Mirelom Marunić, koja je danas oporbena vijećnica Unije Kvarnera, država darovala dio parcele potrebne za formiranje čestice od oko 13 tisuća četvrnih metara na kojoj bi trebao biti izgrađen dom, izrađen je glavni projekt doma četvrte generacije u kojem bi se nalazila i jedinica za Alzheimerovu bolest, a Općina je u prethodnom mandatu otvorila i vlastito trgovačko društvo »Kostrena nova« koja bi upravljala izgradnjom doma i njegovim funkcioniranjem.

Povoljan kredit

U Uniji Kvarnera projekt doma za starije osobe Lindbergh grupe proglasili su nepovoljnim za Kostrenu, a zaključak kojim je Općinsko vijeće na posljednjoj sjednici dalo pozitivno mišljenje suradnji s Lindbergh grupom, ocjenjuju protustatutarnim.
- Na toj sjednici oduzeto mi je pravo na diskusiju, a potom je mimo Statuta i Poslovnika vijeću nametnut zaključak kojeg nije bio u radnim materijalima. Zaključkom se, naime, daje suglasnost općinskom načelniku za daljne pregovore sa stranim invenstitorom, iako je model, prikazan općinskim vijećnicima, izuzetno nepovoljan za Kostrenu, smatra Marunić koju posebno zabrinjava što bi se u takvom aranžmanu Općina Kostrena morala obavezati na prodaju atraktivnog zemljišta stranom investitoru i dati mu izuzetno povoljan kredit na vrlo dugo razdoblje oslobodivši ga pritom svih komunalnih davanja.

Osim toga, u predstavljenom modelu, kako tumači Marunić, Općina prihvaća uvjete »puno za prazno« za 30 posto kapaciteta doma, čime bi se trebala osigurati njegova profitabilnost isključivo sredstvima iz proračuna.

- Pitamo se zašto su vladajući vjećnici toliko skloni takvom partnerstvu koje je odlično za stranog investitora i toliko nepovoljno za Kostrenu i njezine mještane. Ako bi se projekt nastavio sukladno zahtjevima Lindbergh grupe, većini mještana Kostrene ovako zamišljen dom bio bi financijski nedostupan, zbog čega se gubi svaki smisao pokretanja projekta. Sama činjenica da Općina Kostrena još u tome sudjeluje kao kreditor privatnog investitora, nije samo štetna za mještane i općinski proračun, već je kao preprodaja državnog zemljišta i ostvareno sufinanciranje PGŽ-a za socijalnu infrastrukturu jedinica lokalne samouprave, zakonski i moralno upitna, ističe Marunić.

Belgijskog investitora zanima samo profit

Vijećnik Davor Willheim mišljenja je da se novim modelom stranom investitoru, osim odličnih financijskih uvjeta, daje i potpuna sloboda u načinu i količini skrbi prema starijim osobama.

- Socijalna skrb, a naročito ona nadstandardna kakvu smo mi namjeravali pružiti našim mještanima izuzetno je skupa i zahtjevna. Kostrena je položila ispit u brizi prema najmlađima, htjeli smo isto pružiti našim mještanima i pod stare dane. Belgijski investitor kojeg zanima isključivo profit već je u svojoj projekciji smanjio broj zaposlenika za oko 40 posto, što znači da za zdravstveno zahtjevnije korisnike prema ovom prijedlogu neće biti mjesta. Također, čudi činjenica da ovakvu privatnu investiciji podržavaju kostrenski socijaldemokrati kad bi se to trebalo kositi s njihovim političkim uvjerenjima. Njihov stranački kolega, SDP-ovac i gradonačelnik Umaga tu je puno dosljedniji te je Umag svojim vlastitim sredstvima sagradio dom za starije i njime uspješno upravlja po mjeri humanog života starijih i nemoćnih osoba, poručuje Willheim.

Centar za Alzheimera

- Kostrena ima izuzetno dobre uvjete u svom vrtiću i pruža nadstandarde svojim najmlađim i upravo to treba preslikati na skrb o starijima. Općina je solventna, porezno nezadužena i može graditi dom za starije, baš kao što je sagradila vrtić i sportsku dvoranu. U mom mandatu napravili smo projekt doma četvrte generacije, u kojem bi se našim mještanima pružale usluge cjelodnevnog i poludnevnog smještaja, ali i usluge psihosocijalne rehabilitacije, radnih aktivnosti i organizacije slobodnog vremena te uz još mnoge druge aktivnosti, rehabilitacija funkcionalno onesposobljenih i invalidnih osoba. Planirali smo i referentni centar za Alzheimerovu bolest. Kostrena je trebala biti prva općina s takvim projektom, ali u međuvremenu su nas mnogi pretekli dok mi stagniramo i namjeravamo prodavati obiteljsko zlato, upozorava Marunić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.