Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
6. prosinca 2019.
Namirivanje dugova

Kraj poslovanja i prodaja imovine Elektromaterijala

Foto: M. Gracin
Foto: M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2011. u 11:27 2011-09-09T11:27:00+02:00

Petpostavka je da će se vjerovnici odlučiti za kraj poslovanja i prodaju imovine kako bi se namirio tek dio duga većeg od 180 milijuna kuna

RIJEKA Skupština vjerovnika Elektromaterijala, nekadašnje perjanice riječkoga gospodarstva koja je od 1. veljače ove godine u stečaju, na sjednici zakazanoj za 14. rujna ove godine mogla bi donijeti odluke o prekidu poslovanja i prodaji imovine. Zbog velikih financijskih problema, jedna od posljednjih riječkih tvrtki koje su stvorene u bivšem sistemu i opstale nakon devedesetih, trenutačno je u svojevrsnoj hibernaciji. Od 218 radnika ostalo ih je svega 92, pri čemu je petoro na bolovanju, a svi zajedno, izuzev voditelja poslovanja koji ima veću plaću, rade za minimalac od oko 2.300 kuna. Budući da čak ni tolike uštede nisu bitno popravile financijske rezultate tvrtke, pretpostavka je da će se vjerovnici odlučiti na jedini logičan potez, odnosno završetak poslovanja i potom prodaju imovine, čime će se nastojati namiriti što veći dio dugova.

- Nakon stečaja 1. veljače, u travnju smo krenuli s obnovom poslovanja koja se zbog nesređenih poslovnih knjiga i njihovog usklađivanja sa stvarnim stanjem odužila. Poslovanje nije dalo rezultata, što je posljedica stanja na tržištu. To ne znači da u dogledno vrijeme neće doći do poboljšanja. Radnici se maksimalno trude, jednako kao i mi u upravi, kaže stečajna upraviteljica Blaženka Prpić, napomenuvši da se roba nabavlja uglavnom komisijski, što znači da se sve što se ne proda može vratiti.

Pobijanje hipoteka

Glavni cilj stečajnog postupka je isplata vjerovnika, preživljavanje tvrtke može se staviti na drugo mjesto. U slučaju Elektromaterijala taj cilj je očito teško dostižan jer su dugovi tvrtke veći od njezine cjelokupne imovine. Po ispitanim prijavama tražbina dug iznosi 177.450.430 kuna, čemu treba dodati iznos tražbina prijavljenih nakon prvog ispitnog ročišta koji iznosi 2.455.210 kuna. Dakle, ukupni dug iznosi oko 180 milijuna kuna, dok je imovina procijenjena na 155.279.280 milijuna, pri čemu na nekretnine otpada 127.886.376, robu 24.948.000 a pokretnine 2.444.904 kune.

Kada krene isplata vjerovnika, najprije treba namiriti prvi isplatni red u kojem se mahom nalaze sadašnji i bivši zaposlenici koji potražuju neisplaćene plaće i otpremnine. Ukupan iznos koji je potreban za namirenje prvog isplatnog reda je 15.692.303 kune. U drugom redu, »teškom« 161.758.126 kuna, nalaze se uglavnom veliki vjerovnici poput ABB-a koji potražuje 23 milijuna kuna, Electroluxa (15 milijuna), Gorenja (3,3 milijuna), a tu su i Ministarstvo financija, koje potražuje neisplaćene doprinose, i inozemne banke poput PBZ-a i Reiffeisena.

Veliki jedu male

Kako to obično biva, veliki bi željeli »pojesti« male i iskoristiti svoje razlučno pravo koje imaju na Elektromaterijalovim nekretninama, što stečajna upraviteljica svakako želi spriječiti.

- Budući da su sve nekretnine pod hipotekama, išli smo na pobijanje tih pravnih radnji i tužbe po članicima 128., 131. i 136. Stečajnog zakona s ciljem oslobađanja od hipoteke. U suprotnom bi razlučni vjerovnici, a to su oni kojima je priznato pravo na odvojeno namirenje iz određenih dijelova stečajne mase, išli u prodaju nekretnina i namirili bi se samo oni. U parnicama koje slijede vjerujem da ćemo uspjeti pobiti to njihovo pravo, a sve u korist radnika koji su u prvom isplatnom redu, ističe Blaženka Prpić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.