Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Vrijedno nalazište

foto Konzervatori obišli nalaz ostataka stare riječke luke u Krešimirovoj. Što su pronašli?

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2019. u 7:00 2019-07-17T07:00:37+02:00

Sada predstoji napraviti geodetski snimak lokacije na kojoj su nađeni ostaci stare luke, a potrebno je i napraviti fotografije kako bi se tu cijelu priču moglo dokumentirati

RIJEKA - Konzervatori su obišli nalaz ostataka stare riječke luke koji je pronađen prilikom rekonstrukcije Krešimirove ulice. Riječ je o nalazu koji su prilikom radova otkrili izvođači radova i to preko puta Javne vatrogasne postrojbe Rijeka gdje je pronađen zid stare luke s dobro očuvanim lukom od cigle, a nađena je i metalna alka koja je najvjerojatnije služila za privez brodova.

Prema riječima Silvane Sorić, šefice riječke poslovne jedinice Hrvatskih cesta, konzervatori su pregledali lokaciju i dali upute kako pristupiti lokalitetu.

- Sada predstoji napraviti geodetski snimak lokacije na kojoj su nađeni ostaci stare luke, a potrebno je i napraviti fotografije kako bi se tu cijelu priču moglo dokumentirati, kazala je Sorić.

Potencijalno vrijedno nalazište je otkopano čekalo da ga pregledaju konzervatori, a samim time su obustavljeni radovi na ovom dijelu Krešimirove ulice. Sada predstoji točno geodetsko definiranje lokacije, a kada će se točno nastaviti radovi na ovom dijelu jedne od najprometnijih riječkih prometnica, za sada još nije poznato.

Za sada iz Konzervatorskog odjela u Rijeci nismo dobili informaciju o tome što je točno pronađeno te koji su planovi za lokalitet, a time i kada će se moći nastaviti radovi.

3714412

Rekonstrukcija Krešimirove ulice započela je krajem lipnja, a trebala bi potrajati do sredine sljedeće godine. Radovi, ukupne vrijednosti gotovo 35 milijuna kuna, osim obnove kolnika, obuhvaćaju i izgradnju novog kolektora otpadnih voda, vodovodne mreže i druge infrastrukture, na potezu dugom gotovo kilometar, a zajednički ih financiraju Hrvatske ceste, KD Vodovod i kanalizacija, Hrvatske vode i Grad Rijeka.

Hrvatske ceste zadužene su za rekonstrukciju kolnika u duljini od 1.100 metara, uz prateću opremu i dio infrastrukture, dok je KD ViK zadužen za izgradnju transportnog kolektora za odvodnju otpadnih voda, dugog 1.080 metara, uz još sto metara odvojaka, rekonstrukciju oko kilometar dugih dionica vodovoda, paralelno uz navedeni kolektor te polaganje DTK mreže.

3702037

Zahvati koje u Krešimirovoj planira KD ViK prvi su radovi u sklopu velikog projekta »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka«, vrijednog 1,76 milijardi kuna, koji se sa 71 posto sufinancira sredstvima Europske unije kroz Operativni program »Konkurentnost i kohezija« za razdoblje 2014. – 2020.

Na potezu od Žabice do Mlake izvođenje radova i nova prometna regulacija već je u vršnim satima izazvala velike prometne gužve i zastoje, a novi će arheološki nalaz i njegova sanacija zasigurno utjecati i na završetak radova. Međutim, nakon ovoga otkrića nitko od uključenih i projekt nije htio nagađati hoće li biti odgoda radova i produženja roka za završetak, tek su istaknuli da će to ponajviše će ovisiti o nalazima konzervatora i mjerama koje će eventualno odrediti.

3702041

3702042 (1)

3702044

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.