Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Knjiga Kristijana Benića

''Kako čitati grad kroz bajtove i piksele'': Priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2017. u 21:44 2017-11-24T21:44:42+01:00

RIJEKA Knjiga Kristiana Benića »Kako čitati grad kroz bajtove i piksele« predstavljena je u Muzeju informatike Peek&Poke, kao svojevrstan vrhunac niza ovogodišnjih događanja organiziranih u povodu deset godina rada ovog muzeja. Ovaj izdavački pothvat na 450 stranica prvi je put ispisana priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci, i to kroz istraživanje i svjedočanstva dijela ključnih sudionika, aktera, strastvenih entuzijasta korištenja i razvoja novih tehnoloških mogućnosti na Kvarneru.

U Benićevoj knjizi može se saznati kako su temelji informatike u Rijeci postavljani još krajem 50-ih godina 20. stoljeća, tko je fascinantan »otac riječke informatike« i tko su bili prvi riječki programeri itd. Knjiga prikazuje kako je mlada generacija stasala uz ZX Spectrume osamdesetih godina slomila mnoge granice i postala osnovom nove gradske ekonomije bazirane na znanju i kreativnosti, a donosi profesionalne priče desetaka profesionalaca i poduzeća koji su bili ključem informatičkog i digitalnog razvoja Rijeke i u najtežim okolnostima te cijeli niz ostalih slojeva fascinantnih, ubrzanih i za informatički život u Rijeci ključnih zbivanja.

Mladi autor Kristian Benić poznat je kao istraživač povijesti svakodnevice i tehnologije, autor e-knjige »Geeks Behind the Iron Curtain«, a radi kao voditelj inovativnih projekata Gradske knjižnice Rijeka Magazin GKR i LAb GKR.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.