Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Pale svijeće za pravosuđe

Hrvatska je na nogama: Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u subotu na riječkom Kontu

Foto Screenshot Facebook
Foto Screenshot Facebook
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2019. u 18:48 2019-10-15T18:48:48+02:00

RIJEKA Inicijativa Građanke i građani Rijeke u subotu u 11 sati na Kontu organizira mirno okupljanje, kojim žele iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja iz okolice Zadra i poručiti joj kako nije sama. Riječanke i Riječani okupljeni u inicijativu revoltirani su, ističu, sramotnom odlukom Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru koji je pustio na slobodu petoro osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od preko godinu dana.

- Želimo poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće. Umjesto da se orijentira na prava i dobrobit žrtve, naše pravosuđe uporno štiti zlostavljače. To nije pravda, to je zločin.

Žrtvama seksualnog nasilja, kaznenog djela koje se prijavljuje u najmanjem broju u odnosu na učestalost, nadležne institucije, ali i društvo općenito, poručuje kako im ne vjeruje i kako su si (djelomično) same krive za proživljenu traumu.

Upravo su to razlozi zašto žrtve seksualnog nasilja nasilje ni ne prijavljuju. Osjećaju se usamljeno i osramoćeno, dok njihovi silovatelji i zlostavljači slobodno šeću ulicama grada u kojem i one žive.

Stoga pozivamo sve da dođu u subotu na Kont zapaliti svijeću za pravosuđe koje to nije, i poručimo im – nekažnjavanje zločina je zločin, poručuju iz inicijative.

Organizacije civilnog društva najavili su prosvjede diljem Hrvatske protiv šokantne odluke zadarskog suda. Prosvjed u Zadru bit će održan u petak točno u podne ispred zgrade Županijskog suda, dok će se građani u Zagrebu okupljati u subotu u 10 sati na Tomislavovom trgu.

Iz cijele Hrvatske ne prestaju stizati snažne osude aktivista za ljudska prava zgroženih bešćutnosti pravosudnog sustava prema stradalom djetetu i relativiziranju krimena vinovnika gnjusnog zlodjela. Sud u Zadru navukao je bijes građana. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.