Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
19. listopada 2019.
Eko škola Sv. Matej u Viškovu - u eko getu

Dva deponija otpada i 30 tisuća bala smeća okružuje 880 učenika

Viškovski učenici dobro upoznati kako ekološki postupati s otpadom – s jučerašnje akcije / Foto L. Černjul
Viškovski učenici dobro upoznati kako ekološki postupati s otpadom – s jučerašnje akcije / Foto L. Černjul
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2012. u 16:37 2012-10-13T16:37:00+02:00

Naši će se učenici odgovorno odnositi prema zbrinjavanju otpada, jer su i na vlastitoj koži od malih nogu osjetili neugodne posljedice nebrige o komunalnom otpadu. Djeci moramo osigurati čist zrak i zdravo okruženje u kojem će rasti i razvijati se, kaže ravnatelj škole Ivica Crnić

VIŠKOVO » Osnovna škola Sv. Matej Viškovo na proljeće će dobiti zlatni status Eko škole, ali najveća osnovnoškolska ustanova u županiji, s 880 učenika, kao da je smještena u »eko getu«, stiješnjena između dva smetlišta, Viševac i Marišćina, i u okruženju 30.000 bala otpada. Čak četiri stotine osnovnoškolaca dolazi s područja Marčelja, Marinića, Kosi i Sroki, viškovskih naselja koja su već puna četiri mjeseca na udaru nesnosnog smrada koji se svako jutro i večer širi s deponiranih bala smeća.

  – Naši učenici u 19 sati moraju se zatvoriti u kuće. Ne izlaze zbog neugodnih mirisa, a prvo što dožive ujutro dok čekaju školski bus, opet je nesnosan smrad. Teško je opisati kako se mučno osjećate kad ujutro na autobusnim stanicama vidite djecu sa školskim torbama kako rukama štite nos i usta od smrada dok čekaju autobus koji će ih povesti u školu. U zadnje vrijeme smrad se osjeti i u okolici škole, koja je smještena u samom centru Viškova. Kakav će biti utjecaj na zdravlje učenika zbog svega što proživljavaju, nitko nam ne može reći. Zdravstveni monitoring ne postoji. Imamo učenike koji imaju zdravstvenih poteškoća, dišnih problema i alergija zbog svega što su proteklih mjeseci bili prisiljeni proživjeti, a nemamo nikakve odgovore na pitanja njihovih roditelja. Roditelja, koji nam kažu: »Mi i naša djeca, svjesno smo žrtvovani«, kaže ravnatelj OŠ Sv. Matej Josip Crnić.

  Najavljuje kako će o situaciji u kojoj su se našli viškovska škola i njezini učenici te o uvjetima u kojima dolaze u školu obavijestiti hrvatsku i međunarodnu organizaciju Eko škola.

Učenici svjesni važnosti razvrstavanja otpada

Da su viškovski učenici dobro upoznati kako ekološki postupati s otpadom, pokazali su i na jučerašnjoj edukativnoj akciji razvrstavanja otpada organiziranoj u suradnji s Kriznim eko stožerom Marišćina. Silvana Vozila iz Eko stožera polaznicima mlađih razreda objasnila je kako različit otpad razvrstavati u posebne kante za biootpad, papir, staklo, plastiku i metal te spremnik za ostali otpad.
  – Stavili smo naglasak na izbjegavanje stvaranja otpada te važnost selekcije otpada po vrstama. Svatko od nas snosi dio odgovornosti kako bi se otpad primjereno zbrinuo. Odvojenim prikupljanjem smanjujemo količinu otpada na odlagalištu te štedimo sirovine, vodu i energiju. Sav biootpad moguće je kompostirati, a čini čak jednu trećinu svog komunalnog otpada. Ugodno sam se iznenadila koliko učenici znaju o recikliranju. Vrlo su svjesni i zainteresirani za ekologiju i sigurna sam da će sve naučeno moći primjenjivati kasnije u životu, kaže Vozila.

  – Neugodni mirisi su postali konstanta. Cijelo ljeto govore nam da se strpimo, da je smrad koji se širi s bala posljedica toplinskog udara. Sad je jasno da to nije tako. Govore nam: strpite se tjedan, dva tjedna, mjesec, dva mjeseca, a sad ispada da situacija neće biti riješena još barem dvije godine, dok se na Marišćini ne izgradi centar za gospodarenje otpadom. To su dvije školske godine. Pa tko se može tako igrati s našim učenicima!? Zar ćemo čekati dvije godine, bez obzira na sve posljedice koje iz toga mogu proizaći po zdravlje naših učenika i svih mještana. Postojeća situacija nije nimalo normalna, upozorava Crnić.

  Ravnatelj viškovske škole kaže da mu je jedina nada to da će njegovi učenici primijeniti znanje o ekologiji kojem ih, kao Eko škola, već sedam godina poučavaju.

  – Nadam se da će se odgovorno odnositi prema zbrinjavanju otpada, jer su i na vlastitoj koži od malih nogu osjetili neugodne posljedice nebrige o komunalnom otpadu. Djeci moramo osigurati čist zrak i zdravo okruženje u kojem će rasti i razvijati se, kaže Crnić.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.