Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Zaključeno Ljeto na Gradini

foto Baltazar ponovno prošetao Trsatom i pretvorio ga u veliki laboratorij

Manifestacija se održala treći put zaredom, a sudjelovao je i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, dok su najmlađi svoj interes za znanost mogli iskazati u ludom laboratoriju Zemlje animacije i zabave iz Pule
Manifestacija se održala treći put zaredom, a sudjelovao je i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, dok su najmlađi svoj interes za znanost mogli iskazati u ludom laboratoriju Zemlje animacije i zabave iz Pule
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2017. u 17:26 2017-09-06T17:26:41+02:00

Dr. sc. Domagoj Švegar upoznao je posjetitelje s time što nam simetričnost lica govori o osobinama i zdravlju čovjeka, Martina Tanković i Ivana Staraj, studentice Odjela za fiziku priupitale su koliko znamo o Andriji Mohorovičiću, dok je doc. dr.sc.Sanja Puljar D'Alessio na primjeru filmova o kulturama objasnila zašto se vizualna antropologija nalazi između umjetnosti i znanosti

Ovogodišnje 12. Ljeto na Gradini zaključeno je popularnom manifestacijom „Baltazar na Gradini“ koja je inspirirana likom iz istoimenog animiranog filma u kojem je upravo Rijeka poslužila kao inspiracija za stvaranje Baltazargrada.

Ova šarolika manifestacija koja je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, ugostila je predavačice i predavače koji su znanstvene teme predstavili u jedinstvenom ambijentu Trsatske gradine te prezentirali neke od znanstveno popularnih tema.

Dr. sc. Domagoj Švegar upoznao je posjetitelje s time što nam simetričnost lica govori o osobinama i zdravlju čovjeka, Martina Tanković i Ivana Staraj, studentice Odjela za fiziku priupitale su koliko znamo o Andriji Mohorovičiću, dok je doc. dr.sc.Sanja Puljar D'Alessio na primjeru filmova o kulturama objasnila zašto se vizualna antropologija nalazi između umjetnosti i znanosti.

Također, posjetitelji su od Ane Filošević, mag.chem. mogli doznati zašto mušice postaju ovisne, a doc.dr.sc. Robert Peter pojasnio je možemo li od algi proizvesti uređaje za pročišćavanje vode ili LED lampe?

Manifestacija se održala treći put zaredom, a sudjelovao je i Jadran galenski laboratorij sa svojim edukativnim kornerom, dok su najmlađi svoj interes za znanost mogli iskazati u ludom laboratoriju Zemlje animacije i zabave iz Pule.

11

Također, posjetitelji su mogli doznati ponešto o Andriji Mohorovičiću čiji 160. rođendan slavimo ove godine, uz interaktivne pokuse i prezentacije u Znanstvenom kantuniću kojeg su predstavile studentice Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Na manifestaciji su po prvi puta sudjelovali studenti i studentice okupljeni u Udruzi studenata biotehnologije iz Rijeke te su demonstrirali vizualno veoma atraktivne pokuse. U prizemlju kule, dr.sc. Doris Dumičić Danilović i dr.sc. Nevena Jurčević Peček izvele su zanimljive matematičke igre s čvorovima.

Uz pregršt interaktivnih i edukativnih sadržaja, u ovoj interdisciplinarnoj manifestaciji uživali su i veliki i mali. Kao i svake godine, u spilji se zainteresirano pratio animirani film Profesor Baltazar, veoma zanimljiv bio je i matematički svijet, a najmlađi su se mogli okušati u kreativno-edukativnim radionicama koje provodi Foliot - centar za djecu i mlade Matulji.

3

Po prvi puta, manifestaciji se pridružio i Astronomski centar Rijeka, a Akademsko astronomsko društvo prezentiralo je na koji način funkcionira teleskop te su posjetitelji mogli i sami promatrati nebeska tijela - po danu sunce, a nakon zalaska zanimljive nebeske pojave kao što su dvojne zvijezde.

Ovom manifestacijom zaključeno je 12. Ljeto na Gradini, kroz koje su posjetitelji uživali u zanimljivom i originalnom programu, a ove godine publici su se predstavila čak 264 sudionika - umjetnika, performera, glumaca, pjevača i predavača.

Organizatori mogu biti više nego zadovoljni posjećenošću programa jer je sveukupno 18 programa posjetilo više od 14.000 posjetitelja!

5

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.