Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
Promocija obrtništva

50.ROĐENDAN Slavlje Udruženja obrtnika Rijeka: Poznatom optičaru Viktoru Shahiniju posebno priznanje za životno postignuće

Foto S. Ježina
Foto S. Ježina
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2018. u 19:17 2018-12-12T19:17:20+01:00

RIJEKA Udruženje obrtnika Rijeka, koje okuplja oko dvije i pol tisuće obrtnika iz Rijeke, Bakra, Čavala, Kostrene i Kraljevice, danas je u Gradskoj vijećnici proslavilo 50. rođendan, a osim prigodnih riječi mnogi članovi udruženja su tom prilikom nagrađeni po raznim kategorijama. Uručeno je i posebno priznanje za životno postignuće i promociju obrtništva odnosno uručena je plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem a sve navedeno dobio je riječki optičar Viktor Shahini koji od 1966. godine ima radnju za pregled vida i izradu naočala.

Njegov obrt – inače u doba Jugoslavije jedan od prvih privatnih obrta na ovim prostorima ali prvi takve vrste u Rijeci u to doba – trenutačno zapošljava šest osoba te je pravi primjer uspješno vođenog obrta.

U svojem obraćanju predsjednik Udruženja obrtnika Darko Sertić  je rekao da usprkos krizama i mnogim davanjima prema državi obrtništvo je opstalo te da tržište ima sve veću potražnju za obrtničkim zanimanjima. Dodao je, također, kako je potencijal obrtništva velik, zbog čega je iskazao vjeru u dugoročno održavanje obrtništva.
Inače, prema podacima udruženja na ovim prostorima ima 2.800 registriranih obrta, dok ih je u Hrvatskoj 83 tisuće. Svi oni čine čak 30 posto ukupnog gospodarskog potencijala naše zemlje, moglo se čuti. Sertić se osvrnuo i na sve naglašeniji problem praznih klupa u strukovnim školama.

– Posljedica toga jest to da je danas lakše izgraditi hotel s pet zvjezdica nego naći kvalitetno osoblje koje bi pratilo kategorizaciju tog hotela, zaključio je na svečanosti Darko Sertić.

Zlatnom jubileju je nazočio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prilikom rekao kako ne bi imali problema s pronalaskom radne snage niti s mladima da gradimo društvo gdje će rad biti nagrađen – u takvim uvjetima mladi bi sigurno odabrali obrtništvo.

Obersnel je dodao i kako su obrtnici i njihove vještine izrazito potrebni za svakodnevni život, funkcioniranje grada i ostatka gospodarstva, premda se prilikom izrađivanja raznih ekonomskih statistika i istraživanja obrtništvo često zanemaruje. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada Rijeke i obrtnika, ističući zajedničke projekte kao što su „Obrtnici svome gradu“ i „Maškarana jota“, ali i poticajne mjere subvencija koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva, zahvalivši riječkim obrtnicima na kvalitetnom radu i poželjevši im uspješnu nadolazeću godinu.

Događaju su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, pročelnica gradskog Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, predstavnici Bakra, Čavala, Kostrene i Kraljevice, izaslanik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško te potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore PGŽ-e Dalibor Kratohvil.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu