Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. prosinca 2019.
''More i ravnica''

Tradicija jača od zaborava: U Novom održan 10. susret folklornih i kulturno-umjetničkih društava

Nastup članova KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog,  domaćina smotre / Snimio F. Deranja
Nastup članova KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog, domaćina smotre / Snimio F. Deranja
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2016. u 11:44 2016-05-08T11:44:00+02:00

NOVI VINODOLSKI - U Novom Vinodolskom u subotu je održan tradicionalni 10. susret folklornih i kulturno-umjetničkih društava „More i ravnica“ na kojem su nastupili članovi folklornih skupina iz Hrvatskog primorja, Dalmacije i Slavonije.

Novljanskim Trgom Vinodolskog zakona orila se pjesma, uz zvuke tambura i pučkog instrumenta sopila, a u autentičnim narodnim nošnjama svakog od ovih gradova, mjesta i krajeva nastupile su skupine „Vatroslav Lisinski“ iz Crikvenice, KUD „Bribir“ iz Bribira, „Josip Kozarac“ iz Štitara, „Rečica“ iz Rečice, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja i domaćini, članovi KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog.

Sudionici smotre pokazali su da je tradicija u svim ovim mjestima i gradovima iz kojih dolaze jača od vremena i od zaborava, domaćini da su ustrajni u očuvanju svoje baštine, Bribirci marljivi u gajenju svojeg zanimljivog repertoara, a zapažen nastup ostvarili su originalnom koreografijom Crikveničani. Sinjani su vjerni svojem posebnom izvornom izrazu a Slavonci osvjedočeno upečatljivi i nošnjama i interpretacijom.

Prvu umjetničku priredbu ove vrsti i ovoga proljeća na otvorenom popratili su mnogobrojni posjetitelji među kojima su se našli i prvi ovogodišnji turisti koji se nalaze u Novom Vinodolskom.

Organizatori i domaćini bili su Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica i novljanski KUD „Ilija Dorčić“.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.