Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. listopada 2019.
Nesvakidašnji susret

video Susret za pamćenje: Šumar kraj Novog Vinodolskog snimio divne prizore medvjedice s mladuncima

Foto Screenshot Facebook Zoran Turk
Foto Screenshot Facebook Zoran Turk
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2019. u 13:08 2019-04-10T13:08:01+02:00

Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan, ispričao je Zoran Turk

Susret za pamćenje imao je dip. ing. šumarstva Zoran Turk u ponedjeljak oko 13 sati na šumskom predjelu Rušice, području u sastavu šumarije Novi Vinodolski.

Vraćajući se s redovitog obilaska terena u reviru Vučjak zamjetio je nešto nesvakidašnje: cestom je lagano koračala majka medvjedica, a u stopu su je pratila njena dva medvjedića.

- Majka je bila vrlo pažjiva i budno ih je pratila s obzirom da su oni još bebe i polako hodaju. Zato sam i stigao sve slikati i snimiti sa sigurne udaljenosti, iz automobila, ispričao je Zoran Turk za Jutarnji list.

Dodaje kako medvjedice mlade nose između 28 i 32 tjedna, a rađaju se u brlogu tijekom zine. Kada se rode, teže svega 350 grama. S majkom provode prvu godinu života, a idućeg proljeća nastavljaju samostalno.

- Iako do proljeća medvjedići već dovoljno stasaju da mogu s majkom napustiti brlog, medvjedica ih tijekom toplog dijela godine još podučava kako tražiti hranu i priprema za snalaženje u medvjeđem životu. Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan, ispričao je Zoran Turk za Jutarnji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.