Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
17. studenoga 2019.
Prijatelj djece s teškoćama u razvoju

Po čemu je poseban crikvenički vrtić "Radost"?

foto: Arhiva NL
foto: Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 10. svibanj 2011. u 17:45 2011-05-10T17:45:44+02:00

Pristup djeci s teškoćama je specifičan jer se ona ne separiraju, žive kao jedna grupa, a tek dio vremena rezerviran je za individualni tretman

CRIKVENICA  Upisi u dječji vrtić »Radost« za školsku godinu 2011/12. u Crikvenici traju do petka.

Planira se upisati 124 djece u redovite programe u Crikvenici, 52 djece u Selcu te po 20 u Dramlju i Jadranovu. Uz klasične vrtićke i jasličke programe, crikvenički vrtić specifičan je po svojim posebnim programima.

Jedan program namijenjen je djeci s poteškoćama, a drugi djeci čiji su roditelji  odabrali poseban program katoličkog vjerskog odgoja. U grupu s katoličkim vjerskim odgojem planira se upisati 20 djece, dok je pet mjesta rezervirano za djecu s teškoćama u razvoju.  

U Hrvatskoj postoje vrtići koji rade s djecom s teškoćama, no takva djeca odvojena su u posebne skupine ili su uključena u redovne skupine gdje ne mogu adekvatnu pažnju i pomoć.

S djecom s teškoćama svakodnevno rade  rehabilitator, odgojitelj i fizioterapeut, a povremeno i fizijatar i pedijatar

Crikvenički vrtić specifičan je u pristupu djeci s teškoćama jer se takva djeca  ne separiraju od ostale djece kao u drugim vrtićima, žive normalnim vrtićkim životom, funkcioniraju kao jedna velika grupa i nisu zakinuta za druženje s ostalom djecom.

Tek dio vremena rezerviran je za individualni tretman, a ostalo vrijeme uče i igraju se s ostalom djecom, što samo potiče njihov razvoj i savladavanje poteškoća, a drugu djecu uči toleranciji i senzibiliziranju prema osobama s teškoćama. Djeca s teškoćama pod svakodnevnim su nadzorom  rehabilitatora, odgajatelja i fizioterapeuta, a u rad s njima uključuju se vanjski suradnici, fizijatar i pedijatar. 

U vrtiću »Radost« ističu da djecu s teškoćama pripremaju za život i maksimaliziraju njihove potencijale. O kvaliteti rada svjedoči činjenica da se dio djece nakon vrtića upisuje u redovne škole, a veseli podatak da je dijete koje je prolazilo poseban program u vrtiću, u redovnoj školi postalo učenik generacije.

Program se prilagođava specifičnim potrebama djece, a vrtić pruža i podršku roditeljima djece s teškoćama. U vrtiću ističu da ostala djeca apsolutno prihvaćaju djecu s teškoćama i da ne rade nikakvu razliku između prijatelja iz te grupe i prijatelja iz redovnog programa.

Program za djecu s teškoćama u crikveničkom vrtiću »Radost« funkcionira već 17 godina i često se pokazalo da je kvalitetan rad s djecom koja imaju blaža oštećenja apsolutno uklonio probleme zbog kojih su se djeca upisala u poseban program.

Rad s djecom s teškoćama prepoznat je i izvan granica koje pokriva vrtić »Radost«, a to je područje Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, tako da je zapažen interes roditelja iz Rijeke, Kraljevice, Senja i s Krka.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.