Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Demanti

PGŽ demantira gradonačelnika Delnica: 'Tražio je pola milijuna za radove vrijedne 4,5 milijuna'

Školska sportska dvorana u Delnicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Školska sportska dvorana u Delnicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2019. u 17:26 2019-09-27T17:26:00+02:00

Županija je osigurala amandmanom traženih 500.000 kuna, no budući da gradonačelnik nije dostavio dokumentaciju o potrebnim radovima, angažiran je projektant koji je u suradnji s GSC-om i Školom te u okviru raspoloživih sredstava iz usvojenog amandmana izradio najpovoljnije tehničko rješenje

RIJEKA Jučer je u Novom listu objavljen članak »Delničkoj dvorani ventilacija umjesto obećane klimatizacije« autora Marinka Krmpotića te Vas radi istinitog izvještavanja javnosti molimo da objavite točnu informaciju o ovoj temi koju pomno prati Upravni odjel za odgoj i obrazovanje na čelu s pročelnicom Editom Stilin.

Nedostaje dokumentacija

Naime, Primorsko-goranska županija je još 2012. godine financirala kapitalni projekt rekonstrukcije kotlovnice koja koristi pogonsko gorivo drvenu biomasu (pelete) za što je Županija izdvojila oko 4,5 milijuna kuna.

Sustav rekonstruirane kotlovnice obuhvaća objekte koje koriste OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice, Dječji vrtić Hlojkica i Dom sportova sa sportskom dvoranom i bazenom.

Amandmanom gospodina Kneževića na Proračun PGŽ-a 2019. godine traženo je: »U sportskoj dvorani u Delnicama potrebna je klimatizacija kako bi se sportske ekipe (klubovi, reprezentacija) vratili na pripreme.«, a predloženi iznos ulaganja bio je 500.000 kuna.

Upravo zbog ovog amandmana, izrađen je projekt sanacije postojećeg termotehničkog sustava koji je ujedno obuhvatio i sanaciju postojeće termoventilacije prostora. Pri izradi navedenog projekta uzeti su obzir svi relevantni parametri u zimskom i ljetnom vremenu (temperatura, relativna vlaga, brzina vjetra i slično) koji su mjerodavni za rješenje sanacije postojećih strojarskih instalacija dvorane. Kod projektiranja, nije bilo moguće ne uzeti u obzir da postojeće strojarske instalacije dvorane čine dio sustava strojarskih instalacija koje, kao izvor topline koristi toplovodnu kotlovnicu s kotlom na drvenu biomasu.

Sukladno navedenom traženju, Županija je osigurala 500.000 kuna, a kako gospodin Knežević nije dostavio dokumentaciju o potrebnim radovima, angažiran je projektant koji je najpovoljnije tehničko rješenje izradio u suradnji s Goranskim sportskim centrom (GSC) i Školom, uzimajući u obzir raspoloživa sredstva iz usvojenog amandmana. Završetkom ugovorenih sanacijskih radova u dvoranu će biti moguće ubacivati veće količine vanjskog zraka čime će se postizati povoljniji ugođaj i rashlađenje prostora.

Tvrdnju gospodina Kneževića da bi ugradnja klimatizacije koristila goranskim osnovnoškolcima nije utemeljena budući da postojeće školske sportske dvorane u Fužinama, Ravnoj Gori, Čabru, Tršću i Vrbovskom u potpunosti udovoljavaju potrebama osnovnoškolaca i bez klimatizacijskog sustava. Osim toga, ravnatelj osnovne škole Ivan Goran Kovačić je na zajednički organiziranom sastanku gdje su gradonačelniku Kneževiću objašnjeni svi detalji oko njegovog zahtjeva, istaknuo da Školi klimatizacija nije potrebna.

Ugradnja klimatizacijskog sustava podrazumijevala bi potpuno novi i odvojeni sustav strojarskih instalacija čime bi se postojeći sustav grijanja i ventilacije morao staviti izvan funkcije čime bi učinak postojeće kotlovnice na biomasu bio neracionalan i izuzetno skup (procjenena vrijednost radova iznosi 4,5 milijuna kuna).

Sve jasno

Sve prethodno navedeno je već prezentirano gradonačelniku Kneževiću na sastanku koji je u prostorima dvorane organizirala Županija i to u nazočnosti projektanta, izvođača radova, stručnog nadzora, predstavnika Županije, GSC-a i ravnatelja škole. Smatramo da smo na tom sastanku s relevantnim stručnim osoba pojasnili sva dodatna pitanja gospodina Kneževića.

Unatoč gore navedenim argumentima i činjenicama, molimo gospodina Kneževića da, prema vlastitim tvrdnjama, Županiji dostavi njemu raspoloživu investicijsku procjenu opravdanosti traženog kapitalnog ulaganja s projektnom dokumentacijom (specifikacija radova i opreme s pripadajućima troškovnikom) iz koje je razvidno da se traženi sustav klimatizacije može izvesti unutar (s njegove strane) predloženog iznosa.

Osim toga, na kraju moramo istaknuti da postojeća hidrantska mreža koja je priključena na sustav vodovodne infrastrukture grada Delnica i koja je u isključivoj nadležnosti lokalnog komunalnog društva nema primjereni tlak u cijevima, tj. sustavima u školi u kojoj je Županija osnivač. Navedeno komunalno društvo i Grad Delnice s tim je upoznato već godinama. Vjerujemo da će uskoro riješiti ovaj problem, stoji u reagiranju Primorsko-goranske županije, što ga potpisuje Ermina Duraj, voditeljica Kabineta Župana – Službe za odnose s javnošću i protokol.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.