Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
21. siječnja 2020.
Zimske radosti

Skijaški užici na obroncima Velebita: Deset kilometara od Krasna novi raj za skijaše

Skijaški užici na obroncima Velebita: Deset kilometara od Krasna novi raj za skijaše
Skijaški užici na obroncima Velebita: Deset kilometara od Krasna novi raj za skijaše
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2019. u 11:02 2019-02-20T11:02:21+01:00

O ljepotama krasnarske okolice gdje je obitelj Tomaić ponovo uredila skijalište proteklog se vikenda uvjerilo četrdesetak gostiju koji su se skijali i sanjkali na Apatišanu, na oko 1200 metara nadmorske visine

SENJ Zahvaljujući naporima obitelji Tomaić u okolici Krasna se ponovno može skijati i sanjkati. Uživanje na snijegu organizira tvrtka »Izletište Kasno« u vlasništvu Igora Tomaića. On je ljubav prema skijanju naslijedio od oca Vladimira koji je 2005. godine ostvario svoju viziju da postojeću krasnarsku vučnicu reparira i stavi u funkciju. I skijalište je dobro krenulo. U Krasnu su skijali Primorci, Dalmatinci, odrasli, djeca…. Skijalište je donijelo korist cijelom mjestu, od vlasnika smještajnih kapaciteta, do trgovina i ugostiteljskih objekata. A onda je ljudska zloba i zabrana skijanja preko privatnih zemljišta prelila čašu. Tomaići se nisu dali ucjenjivati i nakon nekoliko uspješnih sezona perspektivno zimsko skijalište je zatvoreno.

Bilo je u posljednje vrijeme i glasina kako će i gradske vlasti pomoći da se skijalište ponovno uredi, a to su za sada isprazna obećanja.
No Tomaići svjesni da danas primjerice u okolici Krasna, za razliku od ostatka Hrvatske, na Velebitu ima i do metar snijega, te da se i skijati i sanjkati može do polovice travnja do kada se snijeg zadržava na visinama Velebita, odlučili su ponovno stvoriti uvjete za skijanje i posjetiteljima upriličiti zimske radosti. Ovaj put izvan samog mjesta na visokim obroncima Velebita udaljenih petnaestak kilometara od Krasna. O ljepotama krasnarske okolice gdje se sada skija puno je već priča ispričano. A u njih se moglo uvjeriti četrdesetak gostiju obitelji Tomaić koji su se protekli vikend skijali i sanjkali na Apatišanu, na oko 1200 metara nadmorske visine.

S nekim s kojima smo razgovarali oduševljenje ne kriju. I skijanjem, i sanjkanjem, vožnjom velikim saonicama i hranom i gostoljubivošću domaćina, i »kao Bogom danim« vremenom. Jednostavno bajka kakve sigurno nema na razvikanim europskim skijalištima. I naravno, dolaze ponovno.

A kako ističe Igor Tomaić u samom Krasnu nema snijega, ali desetak kilometara od Krasna vlastitim su vozilima za snijeg pripremili staze. I organizirano će se skijati svaki vikend sve do polovice travnja. Idući vikend slijedi nastavak kada će se skijati i sanjkati na Plješivici na 1700 metara nadmorske visine i svi koji se žele priključiti zimskim radostima ili primjerice vožnji panoramskim vozilom kapaciteta 30 osoba su pozvani, a radi organizacije prijevoza i drugih priprema treba se prethodno najaviti i predbilježiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.