Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Zabrinjavajuće

NESLAVNI REKORD U Ličko-senjskoj županiji svakodnevno pije više od 20 posto stanovnika

Ako ne ide drugačije, po pomoć stručnjaka – bolnica u Gospiću
Ako ne ide drugačije, po pomoć stručnjaka – bolnica u Gospiću
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2019. u 7:26 2019-05-20T07:26:38+02:00

Oko 25 alkoholičara na obavezno liječenje  godišnje nam upućuju  sudovi, a tek ih se 12 samostalno prijave u program odvikavanja

Nedavno su javnost uzburkale alarmantne brojke o 250 tisuća alkoholičara u Hrvatskoj. Dok jedan dio stručnih krugova tvrdi kako situacija po tom pitanju nije ružičasta, drugi pak tvrde kako je još i gora. Psihologinja dr. Kristina Manestar voditeljica je Odsjeka za prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Zatekli smo je na još jednom predavanju unutar serijala preventivnih aktivnosti u Srednjoj školi u Gospiću.

– Što se tiče alkoholizma u Ličko-senjskoj županiji situacija doista nije bajna. Prema našim istraživanjima i procjenama za alkoholom svakoga dana posegne oko 10 tisuća ljudi, što čini postotak od oko 20 posto stanovništva ove županije. To su ogromne brojke, što se u mnogome negativno odražava na ponašanje tih ljudi na radnom mjestu, u obitelji, u društvu... Alkohol je i dalje vodeći uzrok prometnih nesreća. Oko 25 alkoholičara na obavezno liječenje godišnje nam upućuju sudovi, a tek ih se svega 12 samostalno prijave u program odvikavanja. Dodatni je problem što za alkoholom posežu sve mlađe osobe jer je to „in“. Nešto je bolja situacija vezana uz ovisnost o drogama pa našem području imamo svake godine do 12 registriranih ovisnika, rekla nam je dr. Kristina Manestar iz ZZJZ Ličko-senjske županije.

Jedan od definiranih problema vezanih uz alkoholizam jest činjenica kako je to općeprihvaćeni, tradicionalni obrazac ponašanja. Piju stari i mladi, muškarci i žene, siromašni i bogati. Dodatni je problem vezan uz mlade. Iako su u dućanima posvuda istaknuti natpisi po kojima je »osobama mlađim od 18 godina strogo zabranjena prodaja alkohola i duhanskih proizvoda« te se odredbe malo tko pridržava, uz lakonski odgovor »ako im ja ne prodam alkohol i cigarete, prodat će im ne'ko drugi«!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze