Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Projekcija filma

foto Gradonačelnik Gospića pobjesnio na projekciji filma riječkog redatelja: 'Nećeš više slikati u ovom gradu, smeće jedno'

Foto Marin Smolčić
Foto Marin Smolčić
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2019. u 23:26 2019-10-10T23:26:24+02:00

Tragiku filma "Kula smrti" uoči prikazivanja zajesnio bahati gradonačelnik Karlo Starčević

GOSPIĆ U sklopu obilježavanja 28. obljetnice početka genocida nad civilima Široke Kule večeras je u Kinu „Korzo“ u Gospiću prikazan dokumentarni film pod nazivom „Kula smrti“ autora Bernardina Modrića iz Rijeke.

Film donosi brojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana i rodbine ubijenih civila toga mjesta čiji je jedini „krimen“ bila nacionalna pripadnost. Budući je tijekom Domovinskog rata na tome području mučki ubijeno 40 civila, a posmrtni ostatci njih devet do danas nisu pronađeni, normalnom umu je nedokučiva bestijalnost naredbodavaca i izvršitelja tih likvidacija.

Posebice zato što su likvidirani Verica Nikšić (13) i Marijan Nikšić (17), kao i desetak žitelja starijih od 85 godina. Suludi egzekutori likvidirali su i peteročlanu obitelj Rakić, mještanina srpske nacionalnosti Mane Rakića.

Teško je i na trenutke mučno bilo gledati film „Kula smrti“. Među gledateljima filma bilo je mnoštvo preživjelih Kuljana, rodbine i prijatelja žrtava. U publici su bili i mnogi pripadnici proslavljene 118. brigade ZNG-a Gospić koji su u jesen 1991. godine čuvali liniju razdvajanja od velikosrpskih agresora na tome području. Film je gledao i župan Darko Milinović, u vrijeme početka genocida u Širokoj Kuli bio je mladi doktor u Vojnom sanitetu u Gospiću.

napad gradonačelnika (1)

Prikazivanje ovog potresnog dokumentarnog filma zasjenio je incident kojega je izazvao gospićki gradonačelnik Karlo Starčević (HSP). Starčević je fotografu portala GsPress Nikoli Mraoviću pokušao zabraniti snimanje na javnome mjestu, odnosno u kinu Korzo.

- Ja ću se pobrinuti da nećeš nigdje više slikati u ovom gradu, smeće jedno, kazao je gradonačelnik Starčević na sveopće zgražanje publike.

Nije ovo prvi put da Starčević napada i omalovažava novinare koje smatra nepodobnima, služeći se retorikom „grad-to sam ja“! Je li to bila grižnja savjesti što Starčević nikada nije sudjelovao u Domovinskom ratu na koji se stalno poziva ili je neki drugi uzrok ovako sumanutog ponašnja?

napad gradonačelnika (2)

Starčevićev ispad na javnom mjestu i u ovako svečanom trenutku ispunjenom tragikom krajnje je neprimjereno, a svojom vikom i „kućnim“ riječnikom omalovažio je obitelji stradalih i sve nazočne.

Nikola Mraović je incident odmah prijavio policiji. Očekuje se žurna reakciju PU ličko-senjske i Hrvatskog novinarskog društva kojemu je slučaj također prijavljen.

napad gradonačelnika (3)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.