Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
21. siječnja 2020.
Posebna linija u proračunu

Značajna podrška Cappelijevoj inicijativi: EU parlament predložio za turizam 300 milijuna eura

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2018. u 22:30 2018-12-17T22:30:46+01:00

Zadovoljan sam što je naša inicijativa prepoznata u EU okvirima, jer u gospodarstvu EU-a turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, komentirao je prijedlog ministar Gari Cappelli

RIJEKA Europski parlament predložio je posebnu proračunsku liniju za turizam vrijednu 300 milijuna eura, a uvrštenje turizma u program Vijeća EU-a potvrda je kako je hrvatsko lobiranje i naglašavanje značaja turizma za cjelokupno gospodarstvo bilo opravdano, kako u zemlji, tako i na razini EU-a. Riječ je o inicijativi za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU institucija koju je početkom godine pokrenuo ministar turizma RH Gari Cappelli, a do sada ju je podržalo 14 od 28 država članica.
– Zadovoljan sam što je naša inicijativa prepoznata u EU okvirima, a za nju imamo i snažnu podršku premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH. U gospodarstvu EU-a turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, odnosno, svaki 11 radnik zaposlen je na poslovima neposredno povezanim s turizmom. Uz to, uzevši u obzir kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU-u s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da je doprinos turizma i putovanja BDP-u Europske unije oko deset posto, potvrđuje se premisa kako turizam zaslužuje bolju poziciju unutar institucija EU-a što će u konačnici biti iznimno važno za turizam svih zemalja članica, pa tako i za Hrvatsku – izjavio je ministar Gari Cappelli.

Sredinom prosinca u Bruxellesu je potvrđen osamnaestomjesečni program Vijeća EU-a za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., a riječ je o programu koji su pripremile Rumunjska, Finska i Hrvatska, kao takozvani budući Trio predsjedavajućih Vijećem EU-a, u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU-a te Europskom službom za vanjsko djelovanje u dijelovima iz njihovih nadležnosti.

U navedenom programu rada izrijekom se prvi put spominje i turizam, i to unutar poglavlja Unija radnih mjesta, rasta i konkurentnosti, gdje se navodi potreba boljeg pozicioniranja turizma na razini EU-a, a posebno u cilju poticanja rasta i zapošljavanja.
Osim spomenutog, Europski parlament je, kao jedna od EU institucija koja najsnažnije podupire turistički sektor, na plenarnoj sjednici održanoj u studenom usvojio Privremeno izvješće o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. (VFO) koje će služiti kao stajalište za postizanje konačnog dogovora o VFO-u. Navedenim dokumentom Europski parlament poziva Europsku komisiju da pripremi zakonodavni okvir potreban za osnivanje programa za održivi turizam koji bi bio dio Programa za jedinstveno tržište.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.