Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
17. listopada 2019.
Nakon ostavke Kuščevića

Završio koalicijski sastanak: 'Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet'

Photo Patrik Macek/PIXSELL
Photo Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 15:17 2019-07-09T15:17:52+02:00

ZAGREB Završio je sastanak predstavnika HDZ i partnera vladajuće koalicije, održan danas u zgradi Vlade, nakon što je ministar uprave Lovro Kuščević podnio ostavku, pritisnut brojnim nekretninskim aferama. HNS je ultimatumom tražio njegovu ostavku, stoga se svi pitaju kako će se HDZ sad postaviti prema svojem mlađem partneru?

Gordan Jandroković kazao je nakon sastanka da je odluka HDZ-a o Kuščeviću donesena autonomno.

"Smatram da je HNS svojim postupanjem otežao situaciju, jer je shvaćena kao ultimatum u dijelu javnosti", kaže Jandroković, prenosi N1.

"Postoji suglasnost da treba odraditi mandat do kraja", rekao je.

HSLS-ov Darinko Kosor bio je oštriji:

"Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji", rekao je Kosor po okončanju sastanka.

"Treba reći da je tema oko Lovre Kuščevića postigla jedinstvo na koaliciji. Brzo smo se dogovorili. Ali ta odluka je davno donesena", kazao je Darinko Kosor.

Dodaje da su druga tema sastanka bili odnosi u koaliciji.

"Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih koalicijskih partnera, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet unutar koalicije, to sam jasno rekao predsjedniku Vlade.

Što se nas tiče, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS svoje unutarnje odnose prenose na koaliciju. PR-ovskim aktivnostima HNS-a više se nećemo baviti. Ako se ovo ponovi, HSLS više u ovom neće sudjelovati", zaključio je.

Robert Jankovics izašao je sa sastanka s informacijom da će redoviti parlamentarni izbori biti u listopadu naredne godine.

"Imali smo izuzetno iskren i dobar sastanak. Moje mišljenje je da odnosi HDZ-a i HNS-a neće nikad biti kakvi su bili, ali će biti dovoljno dobri da ostanemo zajedno. Novi ministar uprave će biti u petak na dnevnom redu Sabora", kaže Jankovics koji otkriva i kako premijera nisu pitali za ime novog ministra.

Razgovoralo se o Ovršnom zakonu, kaže.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak kaže da je "rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera". O novom ministru uprave nije htio govoriti, osim što je kratko rekao da bi to pitanje trebalo što prije riješiti. 

Vrdoljak je ostao pri tome da je HNS dobro postupio zatraživši odlazak Lovre Kuščevića. Smatra i da je bilo puno hrabrije donijeti odluku o ulasku u Vladu nego o eventualnom izlasku iz nje.

Što se tiče Kuščevićevog savjetnika Željka Holika, Vrdoljak kaže da mu je dao otkaz u Ministarstvu gospodarstva jer nije bio zadovoljan njegovim radom, javlja N1.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.