Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
23. veljače 2020.
HDZ-ov skup u Ciboni

foto/video Weber raspalio HDZ-ovce: 'Živimo u miru i slobodi zahvaljujući Adenaueru, Kohlu, Merkel i - Tuđmanu'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor: ,
Objavljeno: 18. svibanj 2019. u 19:49 2019-05-18T19:49:00+02:00

Govor je održao prvi na listi HDZ Karlo Ressler. Rekao je kako su u mislima s Bleiburgom koji je nazvao jednom od najvećih tragedija hrvatskog naroda i dobio velike ovacije HDZ-ovaca

ZAGREB Središnji predizborni skup HDZ-a za europarlamentarne izbore počeo je u subotu popodne u Košarkaškom centru Dražena Petrovića, na kojem sudjeluje dvanaest HDZ-ovih kandidata, a članovima i simpatizerima stranke obratit će se predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i nositelj HDZ-ove izborne liste Karlo Ressler, druga na listi Dubravka Šuica te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Nekoliko tisuća sudionika skupa mašući državnim hrvatskim i stranačkim zastavama burno je pozdravilo predsjednika stranke Plenkovića koji je ušao u dvoranu uz pratnji kancelarke Merkel i kandidatom EPP-a Weberom, glavnog tajnika stranke Jandrokovića uz taktove poznate pjesme »Eye of the tiger«.

Uz HDZ-ove kandidate u dvorani u prvom redu sjede i ministri hrvatske Vlade, a na velikoj pozornici s plavom pozadinom ispisan je slogan HDZ-ove kampanje »Hrvatska za generacije« za euroizbore 25. svibnja, u pozadini s hrvatskim grbom, zastavom Republike Hrvatske, HDZ-a i EU te bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U mislima s Bleiburgom

- Danas smo u mislima i molitvama s Bleiburgom, simbolom jednog od najvećih tragedija hrvatskog naroda, rekao je Karlo Ressler i zaradio veliki pljesak u dvorani.

Manfred Weber zaradio je pljesak kad je skup pozdravio na hrvatskom jeziku.

- Ideja da dođemo u Zagreb bila je sasvim normalna odluka jer je Hrvatska najmlađa članica. HDZ je jedna od najjačih stranaka u stupova EPP-a. A jedan od razloga je i moj prijatelj Andrej Plenković s kojim sam zajedno radio u Bruxellesu.

Pod njegovim vodstvom Hrvatska napreduje, a Plenković je respektabilan lider. Bayern je pobijedio danas, a i to je bilo zahvaljujući odličnom vodstvu još jednog Hrvata pa hvala Hrvatska, rekao je, prenosi N1.

z1805k68

I on je rekao kako danas Hrvatska komemorira žrtve pa podsjetio da danas živimo u miru i slobodi zahvaljujući Adenaueru, Kohlu, Tuđmanu i Merkel. Naglasio je kršćansku orijentaciju Europe.

Angela Merkel pozdravila je skup i rekla da je jako sretna što je u Zagrebu.

Hrvati moraju imati blagostanje u svojoj zemlji

"Za tjedan dana imamo izbore za EP i zato je jako važno da se koncentriramo na važno. Projekt Europa je mir, prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat, a vi dobro znate što se 90-ih događalo u Hrvatskoj, što to znači održati mir, što to znači da Hrvatska i Njemačka zajedno rade na izgradnji i održavanju mira.

Europa je projekt slobode, znate da sam i ja živjela u diktaturi i da nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila. Radimo na tome da očuvamo mir i slobodu.

Biti ponosan na svoju zemlju, a istodobno izgrađivati Europu nije kontradiktorno. Nacionalizam pokušava uništiti Europu i protiv toga se moramo boriti. Nemojmo zaboraviti izgraditi blagostanje za naše građane. 100.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni su most, ali moramo raditi na tome da Hrvati imaju blagostanje i u svojoj zemlji.

Weber je Europljanin i mora postati novi predsjednik EK. On voli svoju domovinu i želi svojim građanima blagostanje, ali zna da diljem Europe građani moraju dosegnuti blagostanje.

Dragi prijatelji, izađite na izbore, pružite ruku mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera", rekla je na hrvatskom i zaradila pljesak, prenosi N1.

Najjači kad su sami

Andrej Plenković je istaknuo da je HDZ-u najbolje kada ide sam na izbore jer je tada najjači, a nakon toga je pozvao sve da pozdrave kandidate i kandidatkinje za Europski parlament. Istaknuo je Karla Resslera kao simbol budućnosti HDZ-a. 

"Čitam komentare kako to da u Zagreb dolaze i kancelarka Merkel kao naša dokazana prijateljica i naš glavni kandidat i budući predsjednik Europske komisije Manfred Weber. Gledam kako neki pokušavaju minimizirati njihov dolazak, a to rade jer ne znaju i ne žele vidjeti koja je snaga HDZ-a.

HDZ-ovke i HDZ-ovci budite ponosni na naša postignuća jer to drugi ne mogu. I Manfredova ideja je da moramo čuvati granice, to i radimo. Naš je cilj da snažno i odvažno u partnerstvu s našim prijateljima odradimo predsjedanje Europskom unijom.

Zajedno do pobjede na izborima", zaključio je Plenković.

Thompson za Webera i Merkel

Ni na ovom HDZ-ovom skupu nije moglo bez Thomsona. Puštena je pjesma "Lijepa li si" u čast Angele Merkel i Manfreda Webera.

Postavljena su i dva videozida, a na tribinama su razvijeni banneri HDZ-a Karlovačke i Brodsko-posavske županije te Gornje Dubrave.

Na skupu u prepunoj dvorani KC Dražena Petrovića je i zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je jutros kao hodočasnik privatno bio na komemoraciji u Bleiburgu.

z1805k66

Skupu nazoči veliki broj uglednika iz javnog, političkog, društvenog kulturnog i sportskog života, poznata pjevačica Radojka Šverko, pjevač Mate Bulić, glumica Mirjana Bohanec, rukometni trener Lino Červar, trener Čiro Blažević, majka pokojnog košarkaškog virtuoza Dražen Petrovića, Biserka. Dvoranom su u očekivanju čelnika stranke odjekivale domoljubne pjesme.

Iz HDZ-a navode da je akreditirano oko 200 domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera. Također, HTV će, kao članica Europske radiodifuzijske unije (EBU), izravno prenosi skup za više zemalja, dodaju iz stranke.

z1805k67

Ranije popodne, premijer Plenković sastao se u Banskim dvorima s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel i kandidatom EPP-a za predsjednika Europske komisije Weberom.

z1805k72

z1805k74

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.