Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Ministar unutarnjih poslova o sukobu unutar Vlade

Vlaho Orepić: Ako HDZ ima 76 ruku neka napravi ono što je naumio

Foto Nova TV
Foto Nova TV
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2016. u 21:54 2016-06-13T21:54:32+02:00

Odlično, ako imaju neka naprave ono što su naumili. Mi iz Mosta smo jasno rekli svoj stav i ne odstupamo od toga. Ostaje Vlada bez prvog potpredsjednika Karamarka ili idemo na nove izbore što je najkorektnije prema građanima Republike Hrvatske, rekao je Orepić

Ministar unutarnjih poslova i član Mosta Vlaho Orepić gostovao je u Dnevniku Nove TV i osvrnuo se na aktualne političke događaje. HDZ-u, koji tvrdi da ima 76 ruku podrške za novog mandatara Vlade Zdravka Marića, poručuje - ako imaju, nek čine što su naumili.
Sjednica Predsjedništva HDZ-a je gotova i oni kažu da imaju 76 ruku u Saboru za podršku Zdravku Mariću i novoj Vladi. Što kažete na to? Ima li pritisaka na Vas? Zovu li Vas iz HDZ-a, vrbuju li Vas?
- Kažete imaju 76 ruku?
To oni tvrde.
- Odlično, ako imaju neka naprave ono što su naumili. Mi iz Mosta smo jasno rekli svoj stav i ne odstupamo od toga. Ostaje Vlada bez prvog potpredsjednika Karamarka ili idemo na nove izbore što je najkorektnije prema građanima Republike Hrvatske.
Zovu li iz HDZ-a članove Mosta?
- Mene sigurno ne zovu.
Čime ste se Vi zamjerili Karamarku i HDZ-u? Svjedoci smo da ste često na meti kritika, evo i danas zbog agencije Grizli.
- Časno i pošteno radim svoj posao.
Kad govorimo o agenciji Grizli, jeste li Vi bili u kontaktu s njihovim klijentima i koja je Vaša uloga u svemu tome?
- Nikad. Nikakve kontakte nisam imao i po tom pitanju sam se izjasnio, ali to potenciranje tog pitanja je jedan pokazatelj politike, koja nadam se, pripada prošlosti, što se tiče RH.
Što se dogodilo u SOA-i onog dana kad je premijer Orešković otišao u agenciju? Jeste li Vi upoznati s tim?
- Nisam upućen.
Niste ga pitali? Niste se informirali?
- Nisam. premijer ima pravo biti informiran, o čemu je informiran, a ako je on mislio da tu informaciju treba proslijediti dalje, on bi to i napravio. Ne vidim uopće razlog da oko toga radimo problem.
Gospodin Karamarko poziva sve pripadnike sigurnosnih službi da ne podliježu političkim pritiscima. Ima li takvih pritisaka?
- Gospodin Karamarko očito ne razumije kako rade sigurnosne službe, odnosno radio je to na način na koji one to ne rade, na koji nisu smjele raditi. Sigurnosne službe, uključujući i MUP, rade sukladno zakonu, a ne po uputama nekakvih bivših ministara i na način kako je to nekad rađeno.
Zašto kasnimo sa Schengenom i hoće li nam propasti novac?
- Neće nam propasti novac. Kasnimo zbog tehničkih pitanja, međutim sve je produženo za šest mjeseci i tu ne treba optuživati ikog. Ima tu obveza i sa strane Ministarstva financija, Ministarstva prometa i veza i radi se o jednom čisto tehničkom pitanju, izgradnji objekata, što se na neki način prolongiralo i nisu ispunjeni rokovi koje smo preuzeli, međutim, to uistinu nije problem.
Što je s istragom oko svastike na Poljudu? U kojoj je to fazi?
- Mi smo propisali nagradu, to je vrlo teško riješiti, ali učinit ćemo sve da to riješimo i ne bih dao neke komentare u ovom trenutku, ali najveći problem u svemu tome je što se ta famozna svastika toliko politizira i koristi u jednu primitivnu politiku, tako da ne bih zaista više ulazio u to.
Idemo na temu migranata, kad oni stužu i što će im država sve morati osigurati?
- Ma ovdje je bitno danas za primjetiti i što se sutra u Dubrovniku može zaključiti da Hrvatska iz jedne pasivne pozicije, iz pozicije jednog promatrača prelazi u jednu aktivnu poziciju jednog sukreatora europske sigurnosne politike i politike jugoistočne Europe.
Što je s migrantima?
- Migranti će se po planu, sad su u tijeku ti intervjui, razgovori i tako dalje, znači čitav niz tehničkih procedura koje se trebaju zadovoljiti, do 1. srpnja premjestiti i preseliti u Hrvatsku.
Što im država mora osigurati?
- Ne moramo mi ništa osigurati, nego jednostavno trebamo biti humana zemlja kao što i jesmo, kao što smo to pokazali u jeku migrantske krize. Hrvatska je preuzela civiliziranu obvezu da se skrbi o tim ljudima i na taj način se mi i ponašamo. Znači Hrvatska ispunjava svoju obvezu, ali i jednu humanu misiju koja je, rekao bih podrazumijevajuća.
Ali oni moraju negdje živjeti i integrirati se u društvo. Što će država po tom pitanju napraviti?
- Hrvatska je humana i prijateljska zemlja i ti ljudi će se sigurno osjećati kao kod kuće.
Jasno, ali budite konkretniji.
- Nemamo konkretne stvari, oni će biti socijalizirani u društvo i pružit će im se sve što je potrebno da nastave s normalnim životom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.