Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
13. prosinca 2019.
Predložena izmjena Zakona o trgovačkim društvima

Vlada: Omogućimo osnivanje »tvrtki za 10 kuna«

Orsat Miljenic i Ranko Ostojic / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Orsat Miljenic i Ranko Ostojic / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2012. u 17:11 2012-07-12T17:11:19+02:00

Izmjenama se maksimalno pojednostavljuje procedura za osnivanje d.o.o.-a. za koji je dosad trošak osnivanja prosječno iznosio više od 3000 kuna. Za jednostavni d.o.o. trebat će platiti ukupno oko 750 kn

ZAGREB Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima će se omogućiti osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, odnosno tzv. »tvrtke za 10 kuna«.

Izmjenama se maksimalno pojednostavljuje procedura za osnivanje d.o.o.-a. za koji je dosad trošak osnivanja prosječno iznosio više od 3000 kuna.

Za jednostavni d.o.o. trebat će platiti ukupno oko 750 kuna jer ukidamo obvezu plaćanja javnobilježničke pristojbe, a sudske pristojbe smanjuju se sa 400 kuna na 60 kuna, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Takav način osnivanja tvrtki uobičajen je u mnogim zemljama EU-a, a u nekima poput Italije, to je dalo dobre rezultate, primjerice u samozapošljavanju, rekao je Miljenić.

Želimo ići na mlade ljude koji pošteno žele raditi svoj posao, oni će izaći na tržište i rizik će im biti manji. Ako budu dobro poslovali, taj jednostavni d.o.o. će se s vremenom izjednačiti s klasičnim d.o.o.-om, kaže Miljenić.

Vlada je danas također predložila izmjene Zakona o odgovornosti pravnih osoba kojima se uvodi mogućnost fakultativnog oslobađanja od kazne pravnih osoba. Naime, kako je pojasnio Miljenić, često se događa da nova uprava, koja dođe u neku tvrtku, vidi da su tamo počinjena kaznena djela, a ako ih prijavi zna da će morati platiti kaznu.

Stoga Vlada predlaže da se, ako kazneno djelo nije već prijavljeno, takva pravna osoba može osloboditi kazne, uz vraćanje imovinske koristi koja je nezakonito stečena.

Miljenić je nakon sjednice na upit novinarima pojasnio da predložene izmjene ne bi, primjerice, spasile HDZ od optuženičke klupe, jer i dalje nema oslobađanja počinitelja od odgovornosti.

Takva pravna osoba i dalje će biti osuđena i morat će vratiti imovinsku štetu, ali neće biti kažnjena ako sud tako procijeni, rekao je.Vlada je išla na predloženi model kako bi stimulirala uprave nekih tvrtki na poštivanje obveze o prijavljivanju kaznenog djela, jer ih je dosadašnje rješenje stavljalo u nezgodnu situaciju da prijavljujući kazneno djelo zapravo okrivljuju svoju pravnu osobu, napominje Miljenić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.