Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Smrt brodogradilišta

U Uljaniku počeo trodnevni rok za prijavu radničkih potraživanja: Zaostale plaće, božićnice, regresi i ostala dugovanja

foto: REUTERS / Kirsten Donovan
foto: REUTERS / Kirsten Donovan
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 13:45 2019-07-04T13:45:53+02:00

Jedina je pozitivna vijest da su radnicima zbog priliva novca na Uljanikov račun isplaćene plaće za otkazni rok za svibanj, a najavljena je i isplata plaća za lipanj.

PULA - U brodogradilištu Uljanik danas je počeo teći trodnevni rok za prijavu radničkih potraživanja, a na listi potraživanja našle su se zaostale plaće, božićnice, regresi i ostala dugovanja, potvrdio je Hini predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ustvrdivši kako su taj proces već prošli radnici Uljanikovih društva TESU i Proizvodnja opreme, te kako će u petak u taj proces krenuti i oko 230 radnika Strojogradnje, Cerovac je kazao kako se oko 2150 radnika brodogradilišta već mjesecima nosi sa stečajem - od 10 Uljanikovih društava sedam ih je u stečaju ili su likvidirani, a od preostala tri, dva nemaju niti jednog zaposlenika.

Jedina je pozitivna vijest da su radnicima zbog priliva novca na Uljanikov račun isplaćene plaće za otkazni rok za svibanj, a najavljena je i isplata plaća za lipanj.

Osvrnuvši se na najavu kako će polarni kruzer krajem mjeseca, točnije 27. srpnja, napustiti pulsko brodogradilište premda još nije u potpunosti dovršen, Cerovac je istaknuo kako je australski brodovlasnik vjerojatno nezadovoljan i razočaran razvojem događaja u Uljaniku pa želi čim prije otići jer se zbog probijanja roka za godinu dana našao u problemima.

"Vjerujem da bi brodovlasnik htio nastaviti suradnju s Uljanikom, no ne u takvim uvjetima i okolnostima koji trenutno vladaju u pulskom brodogradilštu", kaže Cerovac.

On je u četvrtak bio u Rijeci na ročištu na Trgovačkom sudu radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u brodogradilištu 3. maj, koji je ponovno odgođen, sada za 1. kolovoza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.