Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
NHS

Toliko o nižem PDV-u: Uskrsna košarica skuplja nego lani, evo i koliko

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 14:27 2019-04-17T14:27:59+02:00

Iz visine košarice jasno je kako si većina građana neće moći financijski priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake, ocjenjuju Nezavisni hrvatski sindikati

 ZAGREB Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) priopćili su u srijedu da je ove godine uskrsna potrošačka košarica skuplja nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice.

NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica – skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu na prošlogodišnju za 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje za 109 kuna.

Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka.

U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe - srdela i sušena lopatica.

Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića.

Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunati darovi za Uskrs, niti razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu.

Cijene potrošačkih košarica pokazuju da su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, cijene neprerađenih proizvoda ostale pretežito stabilne, dok su cijene pojedinih prerađenih i poluprerađenih proizvoda blago pale. Što se tiče cijena tzv. egzistencijalnih namirnica one su u prosjeku ostale stabline, dok pojedine bilježe i blagi rast, navodi NHS.

»Promatrajući prosječne cijene i najčešće cijene u sklopu istraživanja o košarici, ne može se reći kako je došlo do pada cijena namirnica čija je stopa PDV-a smanjena sa zadnjom izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost«, stoji u priopćenju.

Iz visine košarice jasno je kako si većina građana neće moći financijski priuštiti proslavu blagdana onako kako su to tradicionalno radili njihovi djedovi i bake, odnosno da je većini nedostupna bogatija, a velikom dijelu građana čak i ona srednja košarica, ocjenjuje NHS.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.