Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Ljetni posao

Sezonac iz Srbije "otvorio dušu" nakon dva mjeseca rada u Vodicama: 'Nije mi bilo baš svejedno na prvu'

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 7:33 2019-07-26T07:33:07+02:00

Nemanja priča da mu nije bilo baš svejedno kad se ukazala mogućnost raditi u Hrvatsku, ali ju je izabrao zbog jednostavne računice - plaća je duplo viša nego u Crnoj Gori

U Hrvatskoj trenutno s važećom dozvolom za boravak i rad boravi gotovo 10 tisuća državljana Srbije, a od te brojke 2.560 ima ih dozvolu za sezonski rad. Podatke prenosi srbijanski portal poslovi.infostud.com, koji se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

Najviše sezonaca iz Srbije zaposleno je u turizmu i ugostiteljstvu i to na poslovima - pomoćni radnik u turizmu, konobar, kuhar i turistički animator.

Portal u svojoj reportaži prenosi i iskustvo pizza majstora Nemanje Pavlovića iz Smedereva, koji već dva mjeseca radi u jednoj pizzeriji u Vodicama.

- Iskustva sa strancima su dobra, nema tu neke razlike. Ako si čovjek i ako si došao raditi onda ćeš biti poštovan i cijenjen, a ako si zabušant i mudrijaš, onda ideš kući! Ja recimo imam i dobrih, a i loših iskustva s radnicima iz uvoza. Evo, recimo, Nemanja, dečko iz Srbije je kod nas već skoro dva mjeseca. Kako za sad stoje stvari, on može ostati i cijelu godinu kod nas u radnom odnosu" - kaže Jakovljević.

Nemanja priča da mu nije bilo baš svejedno kad se ukazala mogućnost raditi u Hrvatsku, ali ju je izabrao zbog jednostavne računice - plaća je duplo viša nego u Crnoj Gori.

- Da nije dobro – ja bih prvim autobusom došao kući, ako ćeš iskreno. Čuo sam razna iskustva i nije mi baš bilo svejedno, na prvu. Ali sam ipak odlučio doći i nakon dva mjeseca sam zadovoljan svim uvjetima – ljudima, kolegama, šefovima, gazdom, gazdaricom. Sa svima, priča Nemanja, navodeći da nije imao problema zbog toga što je iz Srbije. 

- Baš nikakvih problema nema. Svi su me prihvatili ovdje ekstra. Nije sad da idem po gradu i oblačim majice "Srbija", da se ja sad glupiram, nisam takav. Ali gde god da odem, u trgovinu, na plažu, u kafić, klub, tu u restoranu, a kolegama – nitko, ama baš niko ništa nije rekao” – tvrdi Nemanja.

Vlasnik pizzerije kaže kako ga je Nemanja još u telefonskom razgovoru pitao  - "kakvi su odnosi između Hrvata i Srba kod nas"?

- Rekoh mu, dečko dragi, dok radiš, dok ne ističeš svoje - nitko te neće dirati, al ne zaboravi tko si, što si i odakle si i ne stidi se toga" - kaže Jakovljević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.