Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
6. prosinca 2019.
I sindikati marširaju

Sedam manjih sindikata u petak prosvjeduje protiv Vlade

Sindikalisti se odlučili za prosvjede, ali neće marširati srijedom i subotom s ostalima nego - u petak / Foto Nenad REBERŠAK
Sindikalisti se odlučili za prosvjede, ali neće marširati srijedom i subotom s ostalima nego - u petak / Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2011. u 18:02 2011-03-29T18:02:31+02:00

Sindikalne centrale neće sudjelovati u prosvjedima, no svojim članicama to ne brane

ZAGREB Sedam sindikata – Nezavisni cestarski sindikat, Radnički sindikat HZMO-a, Republički sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara, Preporod, Sindikat zaposlenika u socijalnoj skrbi, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi – uputilo je javni poziv sindikalnim centralama da se pridruže prosvjednom skupu 1. travnja u Zagrebu s kojeg će zatražiti ostavku Vlade. Poziv sindikata aktivnih u face-prosvjedima, novinskim redakcijama stigao je i prije no što su ga primile sindikalne centrale pa i one u koje su učlanjeni pojedini od tih sindikata. 

Kako sedam sindikata piše, s prosvjednog skupa Vladi će poslati poruku »Ostavka! Odmah! Izbori!«. Vladi i opozicijskim strankama također planiraju uputiti »jasne poruke o štetnim posljedicama nastavka privatizacijske pljačke u javnim poduzećima« koja upravljaju prirodnim i infrastrukturnim resursima. Također će upozoriti i na pogubne posljedice privatizacije u zdravstvu, obrazovanju, znanosti i socijalnoj skrbi. Navode i kako će prosvjedna kolona krenuti s Trga bana Jelačića, a sudionici prosvjeda zaustavit će se ispred sjedišta najznačajnijih tvrtki koje »upravljaju prirodnim i infrastrukturnim resursima«.

Sindikalne centrale, pak, za sada kolegama ne odgovaraju osim što upozoravaju da imaju odluke o svojem sudjelovanju u prosvedima koji se već duže vrijeme održavaju po Hrvatskoj. Niti jedna centrala ne sudjeluje u njima, ali svojim članovima ne brani aktivnosti. No, kako to za primjer Matice, čija su dva sindikata organizatori ovog prosvjeda, veli njen predsjednik Vilim Ribić, sindikati koji sudjeluju u prosvjednim aktivnostima ne smiju »pljuvati« po drugim sindikatima. I u Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) koji su donijeli odluku o nesudjelovanju u prosvjedima navode da oni koji sudjeluju ne bi smjeli vrijeđati one koji misle drugačije.

– Prvi glas. Iznenađen sam posebno jer potpisnicima, članovima NHS-a, nije palo na pamet takav poziv uputiti u svoju središnjicu, ali nas pozivaju kroz medije – bila je prva reakcija Krešimira Severa, predsjednika NHS-a na javni poziv sedam sindikata. Svoje kolege podsjeća kako bi trebali znati da se on kao predsjednik središnjice ne može priključiti prosvjedu kao privatna osoba te da je NHS donio odluku o nesudjelovanju u takvim aktivnostima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.