Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
22. siječnja 2020.
Sjednica

Sabor danas donosi odluku o povratku Kuščevića, ali ne i o novom ministru uprave Ivanu Malenici

Sabor danas donosi odluku o povratku Kuščevića, ali ne i o novom ministru uprave Ivanu Malenici
Sabor danas donosi odluku o povratku Kuščevića, ali ne i o novom ministru uprave Ivanu Malenici
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 7:29 2019-07-12T07:29:59+02:00

Iako se očekivalo, Hrvatski sabor u petak ipak neće glasovati o novom ministru uprave, a prije ljetne stanke glasovat će o nizu zakona koje je raspravio proteklih dana te kadrovskim rješenjima.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak kasno poslijepodne najavio je da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku, ali da se o njemu u petak neće glasovati u Saboru.

Predstavljam ga sada javnosti, a on će tek ići na saslušanja na saborske odbore, sutra neće sutra biti glasovanje o njemu, rekao je Plenković ispred Banskih dvora.
Nakon niza afera sa nekretninama, bivši ministar uprave Lovro Kuščević dao je ostavku na ministarsko i mjesto političkog tajnika HDZ-a i vraća se u zastupničke redove HDZ-a.

Sabor bi u petak trebao odlučiti kakve će u konačnici biti kazne za najteže prometne prekršitelje, odnosno izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zastupnici, naime, ne spore Vladinu nakanu da poveća kazne za najteže prometne prekršaje i recidiviste, ali drže da su za neke prekršaje, poput korištenja mobitela u vožnji, prestroge.

Dopunit će Zakon o kreditnim institucijama kojima se osiguravaju uvjeti za sklapanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke (HNB) s Europskom središnjom bankom (ECB) u cilju približavanja uvođenju eura kao sredstva plaćanja u Hrvatskoj.

Vladu će pozvati da provjeri broj i vjerodostojnost biračkih potpisa za sindikalnu referendumsku inicijativu »67 je previše» koja ih je prikupila gotovo 750 tisuća i da ga izvijesti o provedenoj provjeri.

Sabor će odlučivati o sudjelovanju hrvatskih Oružanih snaga u operacijama potpore miru »Sea Guardian» u Sredozemlju, te NATO misiji u Iraku, kao i u aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Litvi i operaciji koalicijskih snaga »Inherent Resolve«.

Donijet će i nekoliko kadrovskih odluka, među njima i onu o povratku Kuščevića u zastupničke klupe, o imenovanju Bojana Frasa i Michaela Faulenda viceguvernerima Hrvatske narodne banke, a Nediljke Rogošić zamjenicom glavnog državnog revizora. Maju Kuhar trebao bi imenovati predsjednicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, Nelicu Vidić zamjenicom predsjednice, a Alice Brandt, Zvonimira Jukića i Danijelu Antolković članovima te komisije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.