Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Komentari na obljetnicu ulaska u Uniju

Puhovski o članstvu u EU: Stanje u školstvu i znanosti najgore u zadnjih 15 godina

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2014. u 15:43 2014-06-30T15:43:00+02:00

»Danas je lošije nego prije. Politička i ideološka slika pokazuje da su poremećeni međunacionalni odnosi, a represija prema manjinama znatno je veća. Stanje u školstvu i znanosti najgore je u zadnjih 15 godina«, drži Puhovski

ZAGREB Ulaskom u Europsku uniju ostvaren je jedini nacionalni konsenzus, ali izostanak strategije dovodi do povremenih problema, ocijenio je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović prvu godinu hrvatskoga članstva u Uniji.
»Euroatlantske integracije bile su jedini nacionalni politički konsenzus, ali zbog krize i Lex Perkovića naš evolucijski doprinos EU-u ostao je u sjeni«, rekao je. »Jedan od razloga što nam se takvih problemi događaju jest i u tome što smo jedna od rijetkih zemalja koja nije formulirala svoju strategiju 2020«.
Na radnom stolu o učincima prve godine članstva, Josipovićeva je ocjena da »situacija nije ružičasta, ali nije ni sasvim crna«.
Hrvatska je u prvoj godini bila uspješnija od drugih zemalja, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i posebno istaknula hrvatsku inicijativu na zapadnome Balkanu. »Na zapadnom Balkanu nitko nije djelovao kao stabilizator i artikulirao europsku politiku, niti utjecao na artikulaciju europske politike u tim zemljama«.
Hrvatska se okrenula susjedstvu jer »ne možeš imati sigurnu kuću ako ti susjed nije siguran«, rekla je Pusić.
Po njezinim riječima, Hrvatska je utjecala i na promjenu stajališta EU-a prema Bosni i Hercegovini. »Ne može više presuda Sejdić-Finci biti jedini kriterij za napredovanje BiH. To nije inicijativa da se kriteriji snize nego da Europska unija djeluje proaktivno i pomogne Bosni i Hercegovini da dosegne te kriterije«, rekla je.
Kad je riječ o sigurnosnoj situaciji u zadnjih godinu dana, Pusić je rekla: »O pitanju sigurnosti neću reći ništa osim: pogledajte Ukrajinu«.
Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je država bila financijski »šokirana« ulaskom u Uniju, ali da je »kamatna stopa zaduženja danas povijesno niska«. Potpredsjednik vlade za gospodarstvo Branko Grčić izrazio je optimizam i rekao kako će »u idućih pet godina sigurno biti bolje«.
Ivica Mudrinić iz Hrvatske udruge poslodavaca rekao je kako nije ni čudno što nema izravnih ulaganja u Hrvatsku »jer se u Hrvatsku ne isplati ulagati«. »Totalno smo nespremni ušli u Uniju«, drži Mudrinić.
Politička je kultura u Hrvatskoj ispod razine potrebne za funkcionirajuću demokraciju, rekao je analitičar Žarko Puhovski.
»Danas je lošije nego prije. Politička i ideološka slika pokazuje da su poremećeni međunacionalni odnosi, a represija prema manjinama znatno je veća. Stanje u školstvu i znanosti najgore je u zadnjih 15 godina«, drži Puhovski.
Za produbljenje depresije Europska unija nije kriva, ali je bila dobar izgovor, rekao je i dodao da je EU kriv za nešto drugo, »za reideologizaciju Hladnog rata«.
»Raspravlja se o tome smije li se o energetici pregovarati s Rusima jer bi to moglo naljutiti Amerikance. Riječ je o primitivizmu kakva nije bilo od šezdesetih«, kaže Puhovski.
Psihologinja Mirjana Krizmanić primijetila je da u hrvatskom društvu postoji »depresija koja često prelazi u apatiju, ali može prijeći i u bijes i srdžbu« kojom se može manipulirati, rekla je. »Takve skupine već postoje i Crkva puca upravo na takve skupine«. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.