Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Antivladini prosvjedi dobili novu snagu

Protiv Vlade najživlje i najmasovnije – vikendom

Foto Nenad REBERŠAK
Foto Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2011. u 8:01 2011-03-21T08:01:29+01:00

Prosvjedi u subotu okupili su desetak tisuća građana, pa je logična odluka organizatora da prosvjede prorijede i pokušaju ponovo kolonu prosvjednika omasoviti vikendom

ZAGREB Protuvladini prosvjedi navršit će u tjednu koji započinje svoj četvrti tjedan. U subotu je održan najmasovniji prosvjed do sada i taj bi prosvjed mogao biti putokaz organizatorima. Iz prošlotjednih se prosvjeda može zaključiti da su prosvjedi organizirani vikendom masovniji nego li prosvjedi organizirani tijekom tjedna. Subotnji je prosvjed okupio desetak tisuća građana, a dva prosvjeda održana u tjednu zajedno niti dvije tisuće. Stoga se čini logičnom odluka da se prosvjedi prorijede, za ovaj je tjedan prvi prosvjed najavljen tek za srijedu, a da se prosvjedna kolona pokušava omasoviti vikendom. Uostalom, usprkos najavljivanju velikog prosvjeda za subotu, u četvrtak je izgledalo da bi prosvjedi uskoro mogli biti na izdisaju. Subotnjom masovnošću prosvjedi su, pak, ponovno živnuli. 

Protiv svega i svih

U četiri tjedna prosvjedi se jesu donekle omasovili, ali ih u osnovi svi ključni faktori ignoriraju. Ignoriraju ih stranke vladajuće koalicije, stranke opozicije, ignoriraju ih i sindikati. Dijelom su tome doprinijeli sami prosvjednici kritizirajući sve i prosvjedujući protiv svakoga čime su znatno smanjili mogućnost da im se neka socijalna grupa priključi. Jedini koje prosvjednici podržavaju su drugi prosvjednici, nezadovljni seljaci. Međutim, pokazuje se da je teško fizički spojiti prosvjednike na trgovima i prosvjednike na traktorima. Subotnji plan seljaka iz okolice Virovitice da dođu na traktorima pred Ministarstvo poljoprivrede je propao, time je propala i ideja o eventualnom spajanju prosvjednika.    

Osobne uvrede

No, bit će zanimljivo vidjeti što će se zbivati prvi put kad se te dvije prosvjedne skupine uspiju spojiti.  

 Sama vlast se pak odlučila za ignoriranje prosvjednika nadajući se da će se prije ili kasnije sami prosvjedi iscrpiti, baš kao što se iscrpila i studentska blokada prije dvije godine. Dosadašnji su prosvjedi vlast iziritirali vjerojatno manje nego što bi prosvjednici htjeli, ali zasigurno više nego što je vlast očekivala da će biti iziritirana prije mjesec dana. Na nedjeljnom masovnom primanju novih članova u Mladež HDZ predsjednica Vlade Jadranka Kosor prosvjede nije izravno spomenula ni rječju, ali je jasno da je poruke prosvjednika itekako smetaju i da ih doživljava i kao osobne uvrede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.