Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 23° 23° 1
21. rujna 2019.
Okupljanje gotovo pred zagrebačkom katedralom

foto Prosvjedni marš završen na Kaptolu uz povike: "Dolje pedofilija!"

   Foto: D. KOVAČEVIĆ
Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor: , ,
Objavljeno: 10. ožujak 2011. u 18:13 2011-03-10T18:13:00+01:00

Prosvjedi su završeni okupljanjem ispred zagrebačke katedrale gdje su se čuli povici "popovi, lopovi" i "dolje pedofilija!"

ZAGREB - Obrana Hrvatske narodne banke stvaranjem živog zida oko nje uz skandiranje "ne damo HNB", čime su prvi put prosvjednici izrazili podršku jednoj instituciji vlasti, kritika sindikata kojima su pred Radničkim domom skandirali "kasno ste se sjetili" i "izdaja, izdaja" i okupljanje nekoliko stotina prosvjednika na samom kraju prosvjeda pred zagrebačkom katedralom, obilježili su antivladin prosvjed u četvrtak.

Pred katedralu je došla manja grupa od oko pet tisuća prosvjednika nakon što je prosvjed bio proglašen završenim s idejom da se, tko želi, pomoli za što skoriji odlazak Jadranke Kosor s mjesta premijerke. No, molio se nije nitko, ali je zato prvi put upućena kritika i Katoličkoj crkvi skandiranjem "popovi su lopovi" i "dolje pedofilija". 

Prosvjed je započeo u 18 sati na Cvjetnom trgu, ovom zgodom bez uobičajenih govora bilo koga, pa i Ivana Pernara. On je novinarima kazao da se za subotu 19. ožujka planiraju veliki prosvjedi u više gradova.

Osnovna meta kritike u četvrtak su bile banke. Tako je prvo zadržavanje bilo ispred sjedišta Hrvatske poštanske banke, a prosvjednici su prolazeći i pored sjedišta RBA i zagrebačkoj ureda Erste&Steiermarkische bank skandirali "lopovi, lopovi" i "vratite nam novce".

Osnovna meta kritike u četvrtak su bile banke, a povicima "ne damo HNB",  prosvjednici su prvi put izrazili podršku jednoj instituciji vlasti

Po običaju prosvjednici su se zaustavili i ispred središnjice HDZ-a, tražili da se izbori raspišu odmah i skandirali "Jaco, odlazi".

Zaustavili su se i ispred sjedišta HSS-a i njemu su poručili "stižu traktori", a prije toga ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje gdje su skandirali "stigli smo na posao".

Usprkos najavama da se ni u četvrtak neće ići na Gornji grad prema Markovu trgu na samom kraju prosvjeda povorka se zaputila Radićevom ulicom, već prema običaju zaustavila ju je policijska blokada iza Kamenitih vrata, pa su nakon izvikivanja "HDZ lopovi", "SDP lopovi" i "doći ćemo opet" otišli. Sljedeći je prosvjed zakazan za subotu u 18 sati. 

Kronologija prosvjeda

21.20- Prosvjed završio, razlaz do subote u 18 sati kada je novi na redu

21.16- Sada već samo malena grupa prosvjednika ostala "aktivna", pred Katedralom izvikuju "Dolje pedofilija"

21.12- Dio prosvjednika, njih nekoliko stotina, ipak se odlučio poći prema Kaptolu, ne bi li se pomolili ispred Zagrebačke katedrale za što skoriji odlazak Jadranke Kosor. Čuje se skandiranje "Popovi su lopovi"

1.10- Prosvjednici se okupljaju kod kipa banu Jelačiću te je današnji prosvjed u fazi "odjave"

21.00- Nakon skandiranja "HDZ lopovi" i "SDP lopovi" kod barikade iza Kamenitih vrata, prosvjednici pozdravili policajce uz poruku "Doći ćemo opet" i spuštaju se nazad

20.45- Nakon marša kroz središte Zagreba, prosvjednici se vraćaju na Trg bana Jelačića, gdje će najvjerojatnije doći do razlaza. Prije toga na Ilici sprejem ispisali "HDZ lopovi". Ipak, jedan dio prosvjednika skrenuo prema Radićevoj ulici i Markovu trgu, tako da će ipak "pojsetiti" policijski kordon.

20.00- Ispred središnjeg ureda Erste banke u Vukovarskoj ulici uzvikuje se "Banke lopovi"

19.50- Prolazeći pored Gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića, kolona skandirala "Bandiću lopove"

19.45- Prolazeći pored centrale Hrvatskih voda u Vukovarskoj ulici skandiranje "Nedamo vode", a pored obližnje Palače pravde krenule parole "Hoćemo pravde" i "Sudite Jaci"

19.20- Zaustavljanje ispred Radničkog doma u Šubićevoj ulici, gdje je smješteno više središnjica sindikata. Skadira se "Kasno ste se sjetili" i "Izdaja! Izdaja!".

19.10- Nakon kraćeg zadržavanja ispred Burze rada, gdje se skandiralo "Došli smo na posao", svratilo se i do obližnjeg HSS-a, gdje se skandiralo "Stižu traktori"

19.07- Između HDZ-a i Zavoda za zapošljavanje prošlo se pored Šeksova stana, okupljenim policajcima se skandiralo "Samo smo u prolazu".

19.05- Standardno skandiranje "Jaco odlazi", "HDZ lopovi" i "Hoćemo izbore". Nakon toga se napušta središnjica HDZ-a i skreće se u Zvonimirovu ulicu, slijedeća meta vjerojatno Zavod za zapošljavanje

18.55- Nakon "obrane" HNB-a prosvjednici se zaputili prema obližnjem Trgu žrtava fašizma i staroj "mušteriji", središnjici HDZ-a. Sada je u koloni već par tisuća ljudi, većina novinara slaže se kako se radi o četiri ili pet tisuća.

18.40- Sada se već oformljuje lanac oko čitavog bloka zgrada u kojem se nalazi HNB. U živom lancu sada već na stotine ljudi.

18.32- Zaustavljanje ispred HNB-a. Po prvi put prosvjednici imaju pozitivistički stav prema instituciji ispred koje demonstriraju. Pokušavaju oformiti živi lanac oko HNB-a, uz skandiranje "HNB ne damo". Manji broj interventnih policajaca promatra ih sa samog ulaza u središnju banku

Prosvjed u Zagrebu 10 03 Foto Darko JELINEK (5)
Prosvjed u Zagrebu 10. ožujka / Foto D. Jelinek

18.25- Prvo zaustavljanje prosvjednika ispred Hrvatske poštanske banke, odnosno njihove centrale u Jurišićevoj ulici. Nakon toga se nastavlja hodom prema obližnjem HNB-u

18.15- Kolona u kojoj je sada već preko 1.000 osoba krenula u pješačenje s Cvijetnog trga. Markov trg neće biti posjećen, jer je ideja da se danas posjete središnjice nekih banaka, Hrvatska narodna banka i već uobičajeni HDZ na Trgu žrtava fašizma. Prema nekim najavama, pokušat će se ograničiti trajanje marša na dva, maksimalno tri sata.

18.00- Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na Cvijetnom trgu, a ovaj put nema nikakvih govora prije samog kretanja u šetnju. Tako je već dva dana najavljivano kroz razne internetske forume i facebook grupe, a prema nekim najavama, današnji mimohod također ne bi trebao trahati satima, kako je to par puta bilo najavljeno. Slijedeći prosvjed već najavljen za dva dana, u subotu u 18 sati, a Ivan Pernar djelu okupljenih je kazao kako se za 19. ožujka spremaju velike demonstracije u više hrvatskih gradova

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.