Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
22. veljače 2020.
Udruga "Sjena"

foto Prosvjed roditelja njegovatelja: Tražimo plaće, a ne socijalnu pomoć

Foto. D. KOVAČEVIĆ
Foto. D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2019. u 13:49 2019-12-04T13:49:00+01:00

Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom »Sjena« prosvjedom su u srijedu pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

»Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi«, poručila je članica udruge Sjena, Suzana Rešetar na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama.

Minuta šutnje za socijalnu naknadu

Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali »minutom šutnje«.

»Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva«, kazala je Rešetar.

z0412k05
Prosvjed roditelja njegovatelja: Tražimo plaće, a ne socijalnu pomoć / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta »enormno visoki«.

»Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti – 'možete dijete smjestiti u instituciju'«, poručila je Rešetar.

Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.

»Danas smo ovdje po drugi put u dva mjeseca da opet pitamo Ministarstvo: 'otkud vam pravo da zadirete u temeljna prava čovjeka'. Naša djeca imaju pravo živjeti u svojoj obitelji, a mi imamo pravo na našu djecu«, ustvrdila je Rešetar uz glasnu podršku okupljenih.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.

Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima

Više puta su pozvali ministricu Bedeković i njene savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako »žele plaću, a ne socijalnu naknadu«.

Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi niti ne pripada.
Zahtjevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.