Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
19. studenoga 2019.
Otvoreno pismo

Profesorica pokušala "nacrtati" razloge za nastavak štrajka: 'Draga Vlado, ovo bi shvatio i učenik u prvom razredu'

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL
Foto Duško Jaramaz / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2019. u 6:58 2019-10-23T06:58:00+02:00

Spor oko štrajka u školama i protivljenje sindikata da pristanu na linearno povećanje plaća svima u državnim službama, odnosno inzistiranje na povećanju koeficijenata, pojasnila je u otvorenom pismu javnosti profesorica Barbara Maras.

Njeno razmišljanje, objavljeno na Facebooku objavljujemo u cijelosti.

VLADO, možemo mi još ZORNIJE!

Zamislite da ste učenici u razredu. Od 24 učenika, iz ispita ste vas 13 dobili dvojku, a ostalih 11 učenika četvorku, bez obzira što ste na ispitu SVI ostvarili JEDNAK BROJ BODOVA. Učitelj (nazovimo ga VLADO), kad ste se s pravom pobunili, kaže: “Ne brinite, do kraja polugodišta SVIMA ću podignuti ocjenu. Oni koji su dobili dvojku - imat će trojku, a oni koji su dobili četvorku - njima ću dati peticu”!

No, oštećeni učenici smatraju i dalje da je nepravedno za JEDNAK broj bodova dobiti RAZLIČITU ocjenu, bez obzira što ju je učitelj Vlado sad SVIMA velikodušno podignuo. Učitelj pritom NE VIDI problem i NIJE MU JASNO: “Čemu nezadovoljstvo?! Pa dobili ste veću ocjenu”.

Oštećeni učenici objašnjavaju roditeljima, susjedima, pa i teti u dućanu, da viša ocjena SVIMA ne rješava problem nepravde UNUTAR razreda. Zavadio je učitelj VLADO pritom i čitav razred, učenici su ispali nezahvalni, a kraj toliko učenika u državi koji dobivaju jedinice - i trojka se čini dobra, zar ne?

E pa, dragi učitelju VLADO, Vaša trojka samo je produbila već postojeći problem!

P.S. Draga VLADO Republike Hrvatske, izjednačavanje koeficijenata shvatio bi i učenik prvog razreda osnovne škole, prestanite stoga uvjeravati ovaj “napaćeni narod” da vam za to trebaju Nobelovci!

Piše: Barbara Maras, prof.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.