Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
12. prosinca 2019.
Prostor za edukaciju i radionice

Predstavljen projekt Hrvatski centar koralja Zlarin vrijedan osam milijuna kuna

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 19. travanj 2014. u 14:22 2014-04-19T14:22:00+02:00

Otvorenje koraljarskog centra planirano je u zgradi Kažerma i Kući Šare, gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima.

ZLARIN Na Zlarinu je danas predstavljen projekt "Hrvatski centar koralja Zlarin", čija je vrijednost oko 8 milijuna kuna, a bit će apliciran za sredstva Europske unije.

Projekt je u zlarinskom Domu kulture predstavio pročelnik šibenskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak, u nazočnosti savjetnika ministra turizma Ive Bašića i šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića, izvijestili su iz Ureda šibenskog gradonačelnika.

»U Ministarstvu turizma prepoznali smo vrijednost ovog projekta i ministar Darko Lorencin je odobrio 350.000 kuna za izradu dokumentacije koja je neophodna kako bi se projekt prijavio za EU sredstva.«, kazao je Bašić.

Otvorenje koraljarskog centra planirano je u zgradi Kažerma i Kući Šare, gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima.

Znanstveni suradnik Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva (FER) Nikola Stilinović demonstrirao je ronilicu koja na daljinsko upravljanje snima koralje na dnu mora, vidljive na monitorima u brodu. Ronilica je svojevrsna atrakcija posjetiteljima i turistima.

U sklopu djelatnosti Centra koralja planirana je prezentacija procesa od vađenja koralja s dna mora do načina njihove eksploatacije.

'Iznimno smo sretni zbog ovog projekta i ideje koju realiziraju naši mladi stručnjaci Odjela za gospodarstvo jer će se događati upravo na otoku Zlarinu. Otoci trebaju sadržaje koji će otvarati perspektive u turističkom, ali i u razvojnom smislu. Koraljarstvo je na Zlarinu ostavilo neizbrisiv trag i to želimo pokazati', istaknuo je na prezentaciji gradonačelnik Burić.
Savjetnik ministra turizma Bašić pohvalio je projekt ukazavši na potrebu turističke valorizacije i stvaranja turističkih sadržaja na otocima, ali i potrebu očuvanja života na njima, ne samo u sezoni, već i tijekom cijele godine.
Šibenski gradonačelnik Burić zajedno sa zamjenikom Danijelom Miletom i suradnicima na Zlarinu je obišao i obnovljenu cestu, koja je bila devastiranu tijekom nevremena ove zime, a čiju sanaciju je u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna u cijelosti podmirio Grad Šibenik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.