Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Sastanak

Predsjednica Grabar-Kitarović se susrela s kineskim premijerom

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2019. u 18:25 2019-04-10T18:25:50+02:00

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, primila je u srijedu kinesko izaslanstva na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike kine, te je istaknula da je kineska inicijativa »Jedan pojas, jedan put« komplementarna s Inicijativom triju mora, dok je kineski premijer poručio da je proširenje gospodarske suradnje Kine i Hrvatske, od vitalnog značaja za Kinu.

Grabar-Kitarović je na sastanku rekla da inicijativa »Jedan pojas, jedan put« jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama, navodi se u priopćenju ureda predsjednice.
Predsjednica je istaknula da je Inicijativa triju mora nadopunjuje kinesku inicijativu »Jedan pojas, jedan put«, pogotovo što se tiče povezivanja Azije i Europe.
Kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, je prva kineska tvrtka koja nosi tako velik infrastrukturni projekt u Europskoj uniji, a projekt se sufinancira iz fondova Europske unije, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Li Keqiang, predsjednik Državnog vijeća Kine je naglasio veliki značaj tog projekta, a istaknuo je da je su nastavak i gospodarske suradnje Hrvatske i Kine, posebno povezane s infrastrukturnim projektima, od vitalne važnosti za Kinu. Kineski je premijer rekao da iznimno cijeni spremnost Hrvatske na suradnju te da hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju, stoji u priopćenju Ureda Predsjednice.
Predsjednica je naglasila značaj luke Rijeka i željezničke pruge Rijeka-Zagreb koja je, s krakovima, najpogodniji pravac za robnu razmjenu između Kine te srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Grabar-Kitarović je ocijenila kako je posjet iskorak u odnosima Hrvatske i Kine te je istaknula da je za Hrvatsku važna suradnja unutar formata Kina + 16, za koji predsjednica vjeruje da može poslužiti jačanju gospodarske suradnje.
Hrvatska je ove godine domaćin osmog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) – Kina+16, u sklopu kojega će se održati poslovni forum, a koji će trajati od 10. do 12. travnja.

Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio jačanju suradnje i političkog dijaloga s Kinom, ustvrdila je hrvatska predsjednica.
Sugovornici se slažu da postoji potreba za jačanjem suradnje u području turizma te za uspostavom izravnih letova između dviju zemalja.
Grabar-Kitarović je pozvala u uzvratni posjet Hrvatskoj kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze