Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
9. travnja 2020.
Zemlja za poskupljenja

Poskupjela i vjenčanja: Matičari digli cijene izlaska na teren

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2012. u 11:05 2012-05-28T11:05:00+02:00

Ministarstvo uprave donijelo novi pravilnik prema kojem gotovo duplo, barem prema njihovom tumačenju, poskupljuju usluge matičara izvan službenih prostorija u kojima se uobičajeno sklapaju brakovi.

Svakojaka poskupljenja više i nisu neka novost. Benzin poskupljuje jer tako diktira svjetsko tržište, struja poskupljuje jer nije dugo, plin isto tako, a PDV se diže jer je to nasušna potreba. Uvjerava nas Vlada da su sve to poskupljenja koja se moraju dogoditi, jer se drugačije više ne može. Ali što je onda s poskupljenjem sklapanja braka? Je li i ono bilo o glavu? Hoće li se time spasiti vječito gladan hrvatski proračun?

Nedavno je, naime, Ministarstvo uprave donijelo novi pravilnik prema kojem gotovo duplo, barem prema njihovom tumačenju, poskupljuju usluge matičara izvan službenih prostorija u kojima se uobičajeno sklapaju brakovi. Sve je više parova koji se iz raznoraznih razloga ne žele vjenčavati u vijećnicama, ali taj će ih užitak od prije 20-ak dana poprilično koštati.

Jedan nam mladi bračni par iz Pule kaže da su im u matičnom uredu izračunali da će ih izlazak matičara na teren doći više od šest tisuća kuna, a da su se samo mjesec dana ranije odlučili na brak, ista bi ih usluga, kako su im rekli, koštala nešto više od dvije tisuće kuna.

- Nije stvar u tome da mi želimo izlazak matičara iz nekog štosa. Unajmili smo kuću u blizini Pule i htjeli smo da se ceremonija obavi na istom mjestu gdje će biti i fešta, da se ne bi ljudi morali voziti naokolo. Ne želimo paziti cijeli dan na to tko će voziti, tko je popio previše, hoće li svi sigurno stići na odredište, objašnjavaju nam razloge zbog kojih su željeli izbjeći vjenčanje u gradskoj vijećnici.Ljuti su na državu jer i ovakvim potezima pokazuje koliko joj je stalo do svojih građana.

- Imate osjećaj da vam samo žele uzeti novac. Jer kome treba to poskupljenje? Zbog čega? To je čista krađa. Govore o poticanju nataliteta, a ne razmišljaju tko će uopće stupiti u brak kada su cijene tolike da počneš razmišljati što ti država time zapravo poručuje. To je zaista jadno, ogorčen je mladi bračni par. Jedva su prikupili novac za vjenčanje. Kažu da su im pomogli roditelji, djedovi, bake, ali u svoje kalkulacije nisu unijeli mogućnost da država poskupi naknadu za sklapanje braka. U Ministarstvu uprave nemaju jasno obrazloženje za ovo poskupljenje.

"Kako su do sada matičari različito postupali prilikom izračuna naknade za sklapanje braka subotom, Pravilnik se u tom dijelu i mijenjao upravo kako bi se ujednačilo postupanje matičara prilikom obračuna naknade za sklapanje braka subotom. Napominjemo da je praksa sklapanja brakova izvan službenih prostorija postala dio turističke ponude pojedinih gradova, a što iziskuje kontinuirani rad u neradne dane i na blagdane matičara tih područja. Kako takav rad ne ovisi o volji matičara i na njega ne može utjecati, predloženo je da se sredstva ostvarena od sklapanja braka koriste i za naknadu za rad matičara osim za nabavu prikladne službene odjeće kao do sada. Time bi dio sredstava bio iskorišten namjenski, a ostala sredstva bi ostala u državnom proračunu, napominju u Ministarstvu te ističu da su matičari za vjenčanja do sada bili plaćani kroz prekovremeni rad, po satu, u visini svoje satnice - oko 35 kuna neto", odgovaraju iz Ministarstva."Kako se prekovremeni rad više ne odobrava, a matičar ne može utjecati na vrijeme i dane njihova održavanja, njihov rad bi za vjenčanja izvan radnog vremena i u neradne dane bio plaćen iz namjenskih sredstava kroz naknadu koja bi iznosila cca 40 kuna neto (prosječna satnica matičara) po satu", vele u Ministarstvu.

Naknada za sklapanje braka izvan službenih prostorija računa se prema prosječnoj bruto plaći u Hrvatskoj, a ona trenutno iznosi 7.638 kuna. Prema podacima iz Ministarstva prije stupanja na snagu novog pravilnika radnim danom do 16 sati za izlazak matičara u krugu do deset kilometara od službenih prostorija plaćalo se 10 posto od te osnovice, odnosno 763 kune, dok se sada plaća 1.528 kuna. Do 20 sati ta naknada raste na 2.291 kunu, a bila je 1.528. Nakon 20 sati plaća se 3.819 kuna, dok je prije iznosila 2.291 kunu.Mnogima je zanimljivija naknada koja se plaća na neradni dan, a subota je za matičare to odnedavno postala. Dakle, do 16 sati naknada opet u krugu do deset kilometara iznosi 3.055 kuna, a bila je 1.528. Do 20 sati, pak, izlazak matičara plaća se 4.582 kune (prije 3.055), a iza 20 sati maksimalnih 7.638 kuna (prije 4.582). Na to se još obračunava i 10 posto za udaljenost, dakle 765 kuna. Ako je, pak, mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 kilometara, plaća se dodatna naknada od jedan posto za svaki dodatni kilometar, a najviše do 30 posto od osnovice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.