Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
14. prosinca 2019.
Prosvjed seljaka

Policija traktore zaustavila blokadom ceste u Đurđevcu

Policija traktore zaustavila blokadom ceste u Đurđevcu
Policija traktore zaustavila blokadom ceste u Đurđevcu
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2011. u 15:02 2011-03-19T15:02:00+01:00

Kolona traktora krenula je obilaznim cestama prema Zagrebu do kojeg bi, ne bude li novih policijskih barikada, mogli doći predvečer.

Policija je kod Đurđevca blokirala put traktorskom konvoju koji je krenuo prema Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, kaže Zvonko Pipić, organizator prosvjeda seljaka koji su, nezadovoljni što ih nije kontaktirao ministar Čobanković, danas iza 11 sati krenuli prema glavnom gradu. Policijsko objašnjenje prosvjednicima kojima su blokirali put bilo je da nisu prijavili prosvjed u njihovoj županiji. Službeni stav o zaustavljanju traktora na putu prema Zagrebu policija još nije iznijela.

Kako god, obzirom da nisu mogli nastaviti državnom cestom, 40-ak traktora krenulo je obilaznim cestama prema Zagrebu do kojeg bi, ne bude li novih policijskih barikada, mogli doći predvečer. A u centru Zagreba se, od 18 sati, podsjetimo, skupljaju protuvladini demonstranti na prosvjedu koji je najavljivan kao najmasovniji dosad, a skoro u isto vrijeme javno okupljanje imaju i Bad Blue Boysi koji bojkotiraju večerašnji derbi Dinama i Hajduka.

Ostali prosvjedi po glavnom gradu, Pipića, kako nam je kazao u telefonskom razgovoru dok se traktorom probijao nekom od sporednih cesta između Đurđevca i Zagreba, ne zanimaju. Odlazak u Zagreb došao je nakon desetak dana blokiranja cesta u županji.

Njihovi zahtjevi su: da se isplate poticaji u cijelosti od 2250 kuna po hektaru, da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te da se za 50 posto smanji cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je pak u Zagrebu kako je "s velikom većinom predstavnika udruga dogovor postignut, u konačnici to se već i realizira i mi prostora više nemamo". Ranije ujutro, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije Miroslav Filipović izjavio je na konferenciji za novinare u Virovitici kako 90 posto poljoprivrednih udruga u Hrvatskoj ne podržava seljačke prosvjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.