Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Potpredsjednik HDZ-a o krizi Vlade

Oleg Butković: Ako je razuman, Orešković će prije dolaska u Sabor promisliti o svemu što će govoriti

Foto Nova tv
Foto Nova tv
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2016. u 21:24 2016-06-13T21:24:03+02:00

"Da nemamo 76 ruku i da nismo uvjereni u to, ne bismo niti predložili kandidata za premijera, gospodina Marića. Pričekajmo rasplet ove situacije", tvrdi  Butković

Potpredsjednik HDZ-a i ministar u aktualnoj Vladi Oleg Butković, gostovao je u Dnevniku Nove TV i branio stav HDZ-a da novi premijer treba biti njihov predloženi kandidat, aktualni ministar financija Zdravko Marić.

Prenosimo razgovor:
Koji su plusevi gospodina Zdravka Marića u odnosu na aktualnog premijera Tihomira Oreškovića?
- Činjenica jest da smo danas imali sjednicu Predsjedništva, da smo potvrdili ono što smo zaključili na telefonskoj sjednici u petak, da je gospodin Marić kandidat za mandatara i čovjeka koji će sastavljati novu Vladu. O Zdravku ne treba puno reći, mi smo svi složni u tome da je on čovjek koji je obnašao i funkciju ministra financija u ovoj Vladi na prijedlog HDZ-a, da je i prije sudjelovao u radu hrvatskih vlada pod vodstvom HDZ-a. U protekla četiri mjeseca pokazao je da razumije probleme, da je za razgovor, da shvaća problematika i da shvaća kuda Hrvatska treba ići.

S druge strane, ipak je on stručnjak i nestranačka osoba koja dolazi iz gospodarskog sektora, odnosno sve ono što je i bio i gospodin Orešković, koji nije političar. Prije četiri dana je gospodin Karamarko rekao da ipak političar treba voditi Vladu.
- Nije točno, ne mogu se složiti s Vama. On je ipak osam godina radio u državnoj upravi i obnašao funkciju državnog tajnika u Ministarstvu financija. Nakon toga je otišao u gospodarstvo, kao što Vi kažete, ali to mu mogu biti samo plusevi u obnašanju ove odgovorne funkcije.
Ima dovoljno političko znanje?
- Pa sigurno da ima. Ima i socijalnu inteligenciju i svi kolege ministri, evo tu smo složni u tome da se s njim da, da on shvaća probleme, razumije i da apsolutno ima našu podršku.
Ima li HDZ tih 76 glasova u Saboru za izglasati tu potencijalnu novu Vladu?
- Da nemamo 76 ruku i da nismo uvjereni u to, ne bismo niti predložili kandidata za premijera, gospodina Marića. Pričekajmo rasplet ove situacije. Danas je Predsjedništvo bila prilika da HDZ pokaže svoje jedinstvo, da smo složni u tome da ovu agoniju treba što prije završiti i da treba početi raditi. Naravno, Hrvatskoj je potrebna stabilnost, potrebna joj je stabilna Vlada, a tu je naravno HDZ kao najodgovornija stranka koja to treba omogućiti.
Strahuje li HDZ da bi na raspravi o opozivu premijera Oreškovića, koji je najavio da će se od optužbi i braniti u Saboru, moglo biti i niskih udaraca?
- Ma ne. Nije vrijeme za niske udarce. Činjenica jest da gospodin Orešković nema podršku stranke koja ga je predložila za ovu funkciju. On ako je razuman, a ja mislim da jest, promislit će prije dolaska u Hrvatski sabor, o svojoj raspravi i o svemu onom što će govoriti.
Mislite li da će otići prije toga?
- Ne bih htio špekulirati, to će on odlučiti.
Koliko će se čekati na novu VLadu ukoliko padne trenutna? Ima li Hrvatska vremena čekati?
- To se treba dogoditi što prije. Sigurno da se nema vremena za čekanje. Ponavljam, potrebna nam je stabilnost, potrebna nam je situacija u kojoj će Vlada moći što prije krenuti u reforme, snažnije krenuti u reforme i u realizaciju svih projekata da bi pojačali taj trend koji je počeo ići prema boljem.
Hoće li gospodin Karamarko biti dio te Vlade?
- On je rekao svoju odluku prošli tjedan. O tome će razgovarati tijela stranke. U ovom trenutku nismo razgovarali o funkcijama, nismo govorili o tome tko će što biti u novoj Vladi. Bitno nam je da izađemo iz ove situacije i ponavljam još jednom, da se formira jedna stabilna većina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.